Zomermaker Malila: “Als ze hier binnenkomen, zijn ze allemaal hetzelfde”

© Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

IJsjes, de zee en evenementen… In de zomer is het makkelijk om van het leven te genieten. Maar terwijl wij genieten, zijn anderen hard aan het werk om dat mogelijk te maken. Een zomer lang zoeken we deze Zomermakers op.

“Diegene die goud schijt, mag de eerste keutel werpen. (lacht) Als ze hier binnenkomen, zijn ze uiteindelijk allemaal dezelfde. Het is de eerste keer dat ik in de zomer in Oostende sta, hier aan strandbar Polé Polé Beach. Ik ben een geboren en getogen Gentse, maar mijn moeder is van Oostende afkomstig. Hier leerde ze ook mijn vader kennen, toen hij met de boot uit Congo aanmeerde.”

“Bij Polé Polé in Gent deed ik jarenlang de bar, maar ik zorgde er ook voor dat de toiletten piekfijn in orde waren. Zo heb ik langzaam maar zeker mijn eigen schoonmaakbedrijfje uit de grond gestampt. Door Polé Polé kwam ik hier terecht. Heel fijn, je ziet werkelijk iederéén hier. Ik spreek ook meerdere talen, inclusief lichaamstaal en West-Vlaams. (lacht) Mijn toilet is mijn huisje, en ik wil dat mensen hier letterlijk op hun gemak zitten. Iedereen gaat graag naar een proper toilet en ik ben op hygiënisch vlak nogal maniakaal, ja.” (lacht)

“Alles van mij afschrijven op Preutegeuren werkt therapeutisch”

“Over wat je allemaal meemaakt als toiletdame kan je echt boeken schrijven. Dat heb ik overigens ook al twee keer gedaan, onder de naam Preutegeuren. Op mijn gelijknamige Facebookpagina schrijf ik ook regelmatig mijn avonturen neer. Dat werkt heel therapeutisch. Vechtende vrouwen, vreemde gewoontes… je komt wat tegen. Wie de moeilijkste mensen zijn? Misschien de Ieren, die zijn allesbehalve op hun mondje gevallen. Ik gelukkig ook niet. Ik heb wel al een paar keer stampen gehad, ja. En ik ben al eens tussengekomen in een gevecht… tja, de aard van het beestje zeker? Sinds een jaar of vijf boks ik, puur uit zelfverdediging. Geweld is nooit het antwoord. Praten kan al veel doen. En dat moedergevoel; hen begrijpen, begeleiden en terechtwijzen als het moet.”

“Veel mensen onderschatten eigenlijk wat voor werk dit is. Maar ik hou er oprecht van. Een droomjob? Ik maak van alles mijn droomjob. Rijk word je er niet van, nee, maar de grootste beloning is dankbaarheid. Wat respect en een vriendelijk woord, meer vragen we niet. Met het geld wil ik ruimte creëren voor mijn eigen projecten. Zo wil ik vanaf volgend jaar uitpakken met een eigen mobiel toilet voor op allerlei feestjes en evenementen. En stiekem droom ik ook van een soort hostellerie voor senioren en jonge gezinnen. Oh ja, mét dwerggeitjes. Heb je al eens gezien hoe schattig die zijn? Echt, hoor!”

Malila Zimba (36) uit Gent is de hele zomer lang toiletdame in zomerbar Polé Polé Beach in Oostende.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier