Zomermaker Maarten Noë: “Het moeilijkste publiek zijn leerlingen”

Nancy Boerjan

IJsjes, uitstapjes en evenementen… In de zomer is het makkelijk om van het leven te genieten. Maar terwijl wij genieten, zijn anderen hard aan het werk om dat mogelijk te maken. Een zomer lang zoeken we deze Zomermakers op.

Maarten Noë had in 2013 het diploma stadsgids voor Brugge op zak, na drie intense studiejaren. “Er zijn twee ideale momenten in een leven om deze opleiding te volgen: vóór je aan kinderen begint of als je met pensioen bent”, lacht Maarten. Zijn eerste zoontje werd geboren de dag nadat hij zijn eindwerk indiende.

“Sindsdien leid ik een tweetal keer per maand toeristen rond in Brugge. Vooral geschiedkundige maar ook chocolade- en degustatiewandelingen zijn gegeerd. We krijgen dan wel een parcours en een basispakket met informatie over een wandeling, maar veelal moet die informatie geactualiseerd worden, of ga ik nog op zoek naar extra invalshoeken om een wandeling zo boeiend mogelijk te maken. Er worden ook veel wandelingen op maat aangevraagd, wat meer voorbereiding vraagt, maar ook interessanter is voor mij. Zo’n gidstocht wordt dan heel ‘kneedbaar’. Ik ga zo’n uitdaging heel graag aan.”

“Ik ben constant op zoek naar nieuwe invalshoeken om een wandeling boeiend te maken”

“Ik zie vaak mensen door de stad wandelen, selfiestick in de aanslag, maar ze hebben geen idee van de rijke geschiedenis van al die gebouwen en monumenten. Ik popel dan om hen er meer over te vertellen. Maar ook een groep Bruggelingen rondleiden, die hun stad soms zelf niet zo goed kennen, geeft me veel voldoening. Dan hoor je voortdurend ‘mo how, dát wist ik nu niet’: heel leuk voor een gids.”

Improviseren hoort erbij. Van een vrij grote groep die we met zijn tweeën zouden leiden, bleken een aantal mensen in een rolstoel te zitten. Begin er maar aan als bovendien het Zand er volledig opgebroken bijligt. Ik heb met mijn lange benen de meer mobiele mensen op sleeptouw genomen, terwijl mijn collega de rolstoelgebruikers op een gezapiger tempo heeft rondgeleid. Of mijn allereerste tocht waarbij de bezoekers onverwacht wilden dat ik hen vanuit een bootje uitleg gaf. Niet vanzelfsprekend, want een stadsgids vertelt andere dingen dan een bootjesgids. Gelukkig heeft de bootjesgids me toen prima geholpen, ik denk niet dat iemand er iets van gemerkt heeft.”

“Ons publiek is heel gevarieerd. Het moeilijkste publiek zijn leerlingen. Gelukkig heb ik daar als leraar genoeg ervaring mee. Dan is het kwestie van trucjes in te bouwen om hun aandacht te trekken. ‘En nú gaan jullie iets zien wat jullie nog nóóit gezien hebben’: dat wil dan nogal eens lukken…”

Maarten Noë uit Brugge is leraar Engels en aardrijkskunde aan Mariawende-Blydhove en het SASK in Brugge en sinds vier jaar stadsgids bij vzw S-wan.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier