“Zo absurd dat je het zelf amper kan verzinnen”

© De Infiltrant
Bert Vanden Berghe

VTM heeft met ‘De Infiltrant’ opnieuw een topserie beet. Showrunner Philippe De Schepper sloeg na ‘Eigen Kweek’ opnieuw de handen in elkaar met regisseur Joël Vanhoebrouck voor dit spannende relaas, min of meer gebaseerd op waargebeurde feiten. “Het West-Vlaams in de reeks droeg alleen maar bij tot de authenticiteit.”

De Infiltrant draait rond de sluwe Danny, van wie de contacten en zijn zware verleden in het oog springen van de politie. Die wil Danny inschakelen als infiltrant om een lichtjes geflipte drugsfabrikant achter de tralies te krijgen. Het verhaal ontsproot aan het brein van showrunner Philippe De Schepper, die West-Vlaams bloed in de aderen heeft én de sterke man is achter Eigen Kweek.

De Infiltrant is gebaseerd op het boek van Kris Daels, waarin hij het relaas deed van zijn jaren als undercoveragent. Hij stond ook bekend als de klokkenluider van de schandalen rond de politie in Brugge. “Nog voor we Dubbelleven hadden ingeblikt, zagen Joël en ik toevallig elk apart Kris zijn verhaal vertellen in De Zevende Dag. Op onze vraag is Eyeworks achter de rechten aan gegaan. Het idee bleef hangen, maar Eigen Kweek kwam er telkens tussen. Dit verhaal is een fictieve uitvergroting van de belangrijkste case van Kris Daels, die eigenlijk typisch Belgisch was. Zo absurd dat je het zelf amper kan verzinnen.” In de reeks zien we overigens ook een imposante cast de revue passeren. “Iedereen die we konden strikken, was eigenlijk onze eerste keus”, aldus Philippe. “Omdat het scenario vooral geschreven was vanuit de personages, konden de acteurs er veel kanten mee uit, waardoor ze graag toezegden.” Voor de regie was het vanzelfsprekend dat hij aanklopte bij zijn vaste partner in crime Joël. “Hij snapt de toon van zo’n script meteen. Hij bezit ook de kunst om dat zo over te brengen. Ik zag wel elke dag de opnames, gewoon om desnoods wat bij te sturen. Maar ik had er het volste vertrouwen in, ja.”

Opvallend: met de regelmaat van de klok is er ook West-Vlaams in de reeks te horen. In de eerste aflevering zagen we onder meer Günther Lesage en de immer geweldige Bert Huysentruyt vrolijk hun ding doen in het dialect. “Dat draagt alleen maar bij tot de authenticiteit. Het is even vanzelfsprekend als het Frans, Spaans of Engels dat te horen is.”

Eind dit jaar krijgen we met wat geluk het derde seizoen van Eigen Kweek te zien, dat al in 2016 werd opgenomen. Maar de focus van Philippe ligt alweer bij een nieuw project voor Eén. Hij is volop aan het schrijven aan Black-out, het eerste project van zijn pas opgerichte productiehuis jonnydepony. “Maar dat is nog niet voor meteen”, besluit hij.

‘De Infiltrant’, elke maandagavond om 20.35 uur op VTM.