"Wie had ooit kunnen denken dat ik kasteelheer zou worden?"

19/05/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 18/05/17 om 15:17

Vier weken lang kijken we binnen bij West-Vlaamse kasteelheren en -dames. Groot is het kasteel in het centrum van Moorsele niet, een boeiende geschiedenis heeft het wel. Het werd gebouwd door een kamerheer van Filips de Goede en de laatste adellijke bewoner was een Grimaldi, verwant met de vorstelijke familie van Monaco. "Ik noem het liever gewoon het kasteel van de heerlijkheid van Moorsele", zegt de huidige bewoner, zakenman Michel Bohé, die het gebouw in zijn oude glorie liet herstellen en ook de schitterende tuin liet aanleggen. En daarbij maakt hij ook graag zijn handen vuil: "Ik heb wel tuinmannen die helpen, maar werk nog altijd zelf in de tuin."

Michel Bohé groeide op in Ingooigem. Zijn vader was chef van de schildergroep bij de Spoorwegen. Geen haar op zijn hoofd dat eraan had kunnen denken dat hij ooit 'kasteelheer' zou worden, toen hij als kleine knaap bij de grote schrijver Stijn Streuvels op het Lijsternest ontboden werd. "Mijn vader was misdienaar bij Hugo Verriest, die in Ingooigem pastoor was, en hij heeft Verriest bij diens dood in zijn graf helpen leggen. Mijn vader kende ook Streuvels. Ik heb ooit eens op een aardappelveld een haas met mijn handen kunnen vangen... Streuvels hoorde daarvan en hij wilde dat manneke wel eens zien. Ik ben meer dan eens op het Lijsternest geweest."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!