West-Vlaamse sporen in buitenlandse steden

© Getty Images/iStockphoto
Redactie KW

West-Vlamingen mogen dan wel het imago van ietwat stugge, noeste werkers hebben, we houden duidelijk ook wel van avontuur. Geen grootstad in de wereld of je vindt er wel West-Vlamingen terug. Dat beaamt ook Erik Brusten. Voor zijn boek ‘Tussen reis en roots’ ging hij op zoek naar Belgische sporen in populaire citytripbestemmingen en daarbij kwam hij heel wat West-Vlamingen tegen.

“In mijn boek ‘Tussen reis en roots’ heb ik getracht de vele, vaak vergeten, sporen, connecties en verhalen over landgenoten die ik als reisjournalist op mijn reizen doorheen Europa en in New York ben tegengekomen te bundelen”, aldus reisjournalist Erik Brusten, die zijn lezers meevoert door bekende steden in het zog van landgenoten van lang en minder lang geleden. “Daarbij viel het me op dat ook heel wat West-Vlaamse kunstenaars, avonturiers en handelslui sporen hebben nagelaten.”

In zijn boek neemt Erik ons mee naar tal van steden, wij pikken er vijf West-Vlaamse verhalen uit…

Lijfarts van de keizer

Anselmus de Boodt (1550-1632), afkomstig uit een nobele familie in Brugge, trad in de jaren 1580 als (lijf-)arts in dienst van de Habsburgse keizer Rudolf II. Nochtans is de man meer bekend geworden door andere activiteiten in Praag: hij deed veel onderzoek naar de invloed van edelstenen en amuletten op het gemoed van personen en patiënten. Hij selecteerde bijvoorbeeld ook de edelstenen voor de keizerskroon, die in Wenen wordt bewaard.

Boekhandelaar uit Wakken

In het Amsterdam van de 16de en 17de eeuw waren heel wat uitgeweken Vlamingen actief in de boekensector, zoals cartograaf Plancius uit Dranouter en Joost de Hondt uit Wakken (1563-1612).

Nazaten van meneer Joost baatten in hartje Amsterdam een boekhandel ‘In de Wackeren Hondt’ uit. Een verwijzing naar die boekenshop vind je terug in een oude gevelsteen: die zit verwerkt in de gevel van Madame Tussauds op de Dam.

Brugse spits voor de Bluegranas

Camp Nou is voor veel Barcelona-gangers een topattractie. Minder bekend is dat in het begin van de jaren zestig van de vorige eeuw (1962-65) ex-Club Bruggespits Fernand Goyvaerts (1938-2004) deel uitmaakte van de Bluegranas. Fernando, zoals Barcafans hem liefkozend noemden, werd in zijn laatste seizoen zelfs uitgeroepen tot beste buitenlandse speler in de Primera División. Nadien verhuisde hij naar aartsrivaal Real Madrid.

Kolonisten uit Lichtervelde

Wie de metrokaart van Berlijn bestudeert, vindt daar een station ‘Ost-Lichterfelde’. Eertijds zijn inderdaad een aantal kolonisten uit onze contreien oostwaarts getrokken om gebieden rond de Duitse hoofdstad in cultuur te brengen. Maar in Lichtervelde houdt men zich liever op de vlakte: concrete bewijzen dat emigranten van bij ons mee Berlijn gesticht hebben, ontbreken, klinkt het daar.

Het altaar van de Ieperling

Het aantal kerken in Venetië is niet op één hand te tellen. Maar wat vaak vergeten wordt, is dat je in veel van die gebedshuizen op sporen van een Ieperling botst. Josse De Corte (1627-1679) wordt beschouwd als een van de belangrijkste beeldhouwers in La Serenissima in de tweede helft van de 17de eeuw. Zo is het hoofdaltaar in de Salutekerk van hem. Ook in de Fraribasiliek en de Ospedalettokerk vind je werk van de man.

‘Tussen reis en roots’ kost 24,99 euro en is

verkrijgbaar bij Standaard Boekhandel en via

www.beefcakepublishing.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier