Waar is Ken? schildert met muziek

Redactie KW

Waar is Ken? heeft met ‘Rafelrand’ zijn tweede fullalbum klaar. Na ‘Dwaaltuin’ in 2015 en zelfs een passage in een Netflix-serie is de Izegemse groep stilaan helemaal volwassen. “Naar onze nummers luisteren, is als een boek lezen. Wij schilderen met muziek.”

Waar is Ken? zag een goeie drie jaar geleden het levenslicht op Izegemse grond en kende sindsdien al heel wat succes. De eerste single Grasgewijs werd vooral op Radio 1 gretig opgepikt en ook Wimperzoen en Badpak deden het allesbehalve slecht. In 2015 werd Woordenstroom dankzij een Amerikaanse dj een bescheiden hit in Californië en belandde Sluimerdans op de soundtrack van de Netflix-serie Flaked.

In het najaar van 2016 volgde een Amerikaanse minitournee met haltes in New York en Hollywood en nu ligt Kens tweede kindje in de rekken. Om maar te zeggen: Waar is Ken? nam in een recordtempo een erg hoge vlucht. “Dat hadden we zelf amper durven te dromen”, glundert uithangbord Geerwin Vandekerckhove. “Wij maken impressionistische elektropop en zingen heel bewust in het Nederlands. Wie zou er dan ooit rekening mee houden dat we in Amerika bekendheid zouden verwerven?”

Jaar werk aan nieuw album

Met Rafelrand slaat de groep naar eigen zeggen een iets andere weg in. “Onze sound blijft herkenbaar, maar in tegenstelling tot ons eerste album – dat eerder een compilatie van onze toenmalige nummers was – hebben we hier ruim een jaar keihard aan gewerkt. Alle nummers samen vertellen het verhaal van een jongetje dat de stad ontdekt. We proberen een eigen universum te creëren, waarbij de verwondering voor de denkbeeldige grootstad centraal staat. Naar onze nummers luisteren, is als het ware een boek lezen. Wij schilderen met muziek.”

Deze plaat weerspiegelt perfect wat er in ons hoofd stak

Geerwin en co zijn erg trots op het resultaat. “We hebben geen enkele toegift gedaan, deze plaat weerspiegelt perfect wat er in ons hoofd stak. We hebben zelfs bewust gefocust op louter instrumentaal werk, maar leveren wel een goeie mix af tussen nummers die een breed publiek zullen aanspreken en het eerder diepere werk.”

Op donderdag 20 april stelt Waar is Ken? Rafelrand officieel voor in de Ancienne Belgique in Brussel. “Daarna volgt een kleine clubtournee die ons onder andere langs Hasselt, Antwerpen en de Charlatan in Gent zal brengen. 2017 belooft trouwens druk te worden, want nu al liggen er 17 optredens vast. En we richten stilaan ook onze pijlen op Nederland. Dit voorjaar nog willen we onze noorderburen een eerste keer met Waar is Ken? laten kennismaken. We zijn er helemaal klaar voor.”