Vier moestuintjes om nu te doen volgens Angelo Dorny

Redactie KW

Angelo Dorny is onze vaste tuinexpert. Hij is auteur en hoofdredacteur van het magazine “De Tuin op Tafel”

Opletten voor slakken

De kans dat je planten vroeg of laat worden aangevreten door slakken is groot, heel groot. Ook in mei zijn de omstandigheden ideaal om een slakkenplaag in de hand te werken. De temperatuur is gunstig en als het af en toe regent, ook de luchtvochtigheid. Een slak legt in haar leven honderden eitjes, die al even snel weer uitgroeien tot volwassen exemplaren. Naast de huisjesslakken heb je de naakt-slakken, die ook het schadelijkst zijn.

Aardbeien plukken

Vier moestuintjes om nu te doen volgens Angelo Dorny

Aardbeien die in de serre groeien, zijn vanaf mei klaar om geplukt te worden. In de openlucht zijn het vooral de vroege variëteiten die nu beginnen te blozen. Andere rassen zijn meestal vanaf eind mei-begin juni rijp, afhankelijk van de soort die je hebt gekozen. Pluk de vruchten met het steeltje en pas wanneer ze helemaal rood zijn. Vermijd wel dat ze overrijp worden. Ze bewaren dan nauwelijks en lokken wespen die voor hinder kunnen zorgen.

Beschermen met basaltmeel

Vier moestuintjes om nu te doen volgens Angelo Dorny

Vanaf volgende maand behoort het dieven van tomaten tot je wekelijkse bezigheden. Omdat het dieven wondjes creëert, is het aangewezen om basaltmeel aan te schaffen. Basaltmeel is een lavagesteentemeel dat je met een penseeltje over de wondjes verspreidt. Het beschermt je planten tegen indringers en schimmels en het zorgt ervoor dat de wondjes sneller genezen. Je vindt het product bij de drogist of in het tuincentrum.

Sla blijven zaaien

Vier moestuintjes om nu te doen volgens Angelo Dorny

Sla lijkt in de eerste plaats een typische voorjaars- en najaarsgroente te zijn, maar niets is minder waar. Er zijn ook variëteiten die het in de zomer uitstekend doen. Zomervariëteiten hebben geen probleem met droge periodes en schieten minder snel op. Opgeschoten slaplanten bloeien en zijn uiteindelijk niet meer geschikt om te verwerken. Blijf ze daarom ook deze maand zaaien en planten. Sla is de ideale groente om gaten in je moestuin op te vullen.