“Veel respect voor zorgverleners”

© VTM
Bert Vanden Berghe

Vanaf maandag 17 april pakken VTM en productiehuis Geronimo uit met ‘Echte Mensen: Nieuw Leven’. Daarin brengen ze alle facetten van de zwangerschap tot de geboorte vanuit het standpunt van de zorgverleners. De makers van onder meer ‘Helden van Hier’draaiden ook in het AZ in Oostende.

Het gaat hard voor productiehuis Geronimo, dat al bakken lof oogstte met reeksen als Flying Doctors, Missie Mosango en Helden van Hier. Vanaf maandag 17 april pakken ze nu ook uit met Echte Mensen: Nieuw Leven. “In tegenstelling met de reality-tv van tien jaar geleden mikken we nu echt op de mensen die levens in handen hebben”, aldus Manu Vanderjeugd uit Staden, die samen met Jasper Moeyaert het productiehuis runt. “Bij momenten is het heftig en emotioneel, maar we willen dat de kijkers er op het einde van de aflevering een goed gevoel aan overhouden. Dat ze onder de indruk zijn en net als wij een enorm respect hebben voor al die zorgverleners. Daarvoor halen we ook alles uit de kast: we hadden zo’n 100 draaidagen, bijna dubbel zoveel als gelijkaardige realityreeksen. We wilden investeren in interessante verhalen en we merkten ook dat de instanties proactief meezochten naar een goed verhaal. Het klopt dat de deuren wel makkelijker opengaan dan enkele jaren geleden. Nu bellen ze ons soms zelf.”

Voor de reeks draaiden ze in Antwerpen in een vroedvrouwenpraktijk en het Universitair Ziekenhuis. Maar ook in het AZ Sint-Jan in Oostende viel er heel wat moois te rapen. “Daar hebben we zelfs een onderwaterbevalling op een unieke manier in beeld kunnen brengen. Filmen in couveuses was tot voor kort technisch onmogelijk. Maar we hebben daarin geïnvesteerd.”

Dat ze opnieuw in West-Vlaanderen draaien, is wellicht geen toeval. Want in hun vorige reeksen was er ook altijd een link met onze provincie. “Zowat de helft van ons productiehuis bestaat uit West-Vlamingen en ik denk wel dat ze er ook iets opener zijn. De Antwerpenaars hebben misschien al te veel camera’s gezien, al waren we wel onder de indruk van de goesting die het UZ in Antwerpen uitstraalde.”

Bij Geronimo zitten ze duidelijk niet stil. “We draaien bij de Gentse brandweer een nieuwe reeks voor dit najaar. We onderzoeken de piste in de hoop daar ooit een actiefilm over te maken, met echte acteurs. Ondertussen trekken we ook opnieuw op pad met de mughelikopter in Brugge. En vanaf maandag 17 april start ook Mijn Superheld op Ketnet, waarbij er telkens een volwassen familielid van een Ketnetter een dag gevolgd wordt tijdens zijn/haar (helden)beroep. Dat wordt ook al erg de moeite!”

‘Echte Mensen: Nieuw Leven’, vanaf maandag 17 april om 21.55 uur op VTM.