Van ‘t Lichterveldse ‘t Veld naar ‘t Torhoutse Kloosterbos

Redactie KW

Vroeg in de lente hebben we recht op enkele droge, zonnige dagen. Pluk zo’n dag en wandel met me mee. En mocht het weer toch anders zijn: slecht weer bestaat niet, wel slechte kleding.

Van (1) naar (2) naar (3) naar (4) en naar (5)

Van 't Lichterveldse 't Veld naar 't Torhoutse Kloosterbos

Waar de weg Torhout-Ruddervoorde een haakse bocht naar links maakt, bevindt zich het café-restaurant Den Gouden Osse (1), onze plaats van afspraak. Tot voor enkele eeuwen was de omgeving ervan een waterziek, vrijwel onontgonnen gebied waar arme lieden turf staken, karpers kweekten in ondiepe vijvers en gagel plukten. Veel later dwong die nattigheid de wegenbouwers tot het forse bochtenwerk bij onze startplaats.

Van 't Lichterveldse 't Veld naar 't Torhoutse Kloosterbos

We doen enkele stappen richting Ruddervoorde, negeren de Rondevijverstraat, steken de Regenbeek over, stappen op de grens Torhout-Lichtervelde en duiken gelijk rechts de Grietestraat in. Al na enkele passen wisselen we het asfalt voor de aarde en het gras van de boerenslag (2) rechts. Net als nogal wat andere wegen, weggetjes en boerenslagen hier in de buurt is ook die onder onze voeten kaarsrecht. Niet spontaan ontstaan dus, wel het resultaat van de planmatige ontginning midden de 19de eeuw van een oud veldgebied, het Vrijgeweid of ‘t Veld.

De boerenslag voert ons naar De Sterre (3), een kruispunt van weggetjes en slagen. We stappen er naar rechts, steken nog eens de Regenbeek over en zwenken gelijk naar links (4). Geflankeerd door landschapsbepalende populieren bereiken we de Kapellestraat en haar naamgever, de mooie Veldkapel.

Dan voert de Kapellestraat ons naar een betonweg. We doen er enkele stappen naar links, duiken dan de boerenslag (5) links in en genieten van de mooie zomereiken om ons heen.

Van (5) naar (3) naar (6) naar (7) naar (8) en naar (9)

De boerenslag voert ons naar de al betreden Sterre (3). We zwenken er naar rechts en hebben nu het asfalt van de Ketelbuizerstraat onder de voeten. Een eind verder steken we de ook al kaarsrechte Grietestraat over. Zowel links als rechts zijn er komvormige depressies. Die waren enkele eeuwen geleden ondiepe vijvers, waar karper en andere zoetwatervissen werden gekweekt. Pas nadat de Theresiaanse wegen midden de 18de eeuw een snellere verbinding tussen zee en achterland creëerden, won de zeevis het van de zoetwatervis en verlandden de veldvijvers tot het natte weiland om ons heen.

Van 't Lichterveldse 't Veld naar 't Torhoutse Kloosterbos

Stappend op de gewezen veldvijverdammen bereiken we de betonweg (6) Torhout-Ruddervoorde. Aan haar Torhoutse kant heet die Ruddervoordestraat, aan haar Lichterveldse kant Hogelaan. We stappen er naar rechts en kiezen, net vóór de brughelling, voor de Regenbeekweg links. Voor ons duikt het Groenhovebos op.

We kijken uit naar een heel oude haag/houtkant (7) en stappen er naar links het zogenaamde Spookwegelke in. In de houtkant zitten beuk, zomereik, brem, hop, wilde kamperfoelie en spork(enhout), alias vuilboom. Het weiland links – met ruige veldbies en muizenoortje onder de prikkeldraad – was ooit een veldvijver.

Na ruim 1km aarde, gras, houtgewas, rust en al eens een beetje modder bereiken we de Bosdreef (8). We stappen er naar rechts en steken de Oude Regenbeek over. Het natte weiland en de bosstrook links werden/worden omgeturnd tot waterbufferbekken en avontuurlijk speelbos. Even verder duikt rechts de poort (9) van het Kloosterbos op.

Van (9) naar (10) naar (9) naar (8) naar (11) naar (1)

Van 't Lichterveldse 't Veld naar 't Torhoutse Kloosterbos

Tot voor enkele jaren was die kloosterpoort (9) een barrière, nu niet meer. Wij dus het Kloosterbos in, waar we ons laten gidsen door de gele pijlen. Kaarten en infoborden vertellen ons iets over de rijke fauna en flora van dit oude bos, over de Oude Regenbeek, die een van de verste bovenlopen is van de Brugse Reie, over het witte klooster dat omstreeks 1955 in opdracht van de toenmalige Brugse bisschop Emiel-Jozef De Smedt werd gebouwd en nu is beschermd. We genieten van de zacht ve-rende bosbodem onder onze voeten en hebben de Oude Regenbeek een hele tijd als rechtse wandelgezel.

Na enig bochtenwerk duiken rechts een zwemvijver (10) en even verder rechts een amfitheater op. In 1955 stak een nieuwe wind op in het kloosterleven. De Brugse bisschop ving die op en bood zijn kloosterzusters een weekje ontspanning en frisse bezinning aan in wat toen nog Virgo Fidelis heette. De gele pijlen volgend, doen we het amfitheater aan, komen voorbij een waterarmenlabyrint en staan dan oog in oog met het klooster en zijn kapel, gebouwd met Brugse moefen. De tijd van de novices is voorbij. Virgo Fidelis werd Diocesaan Centrum Groenhove, dat onderdak biedt aan enkele aan het bisdom gelinkte organisaties. Er is een kleine kloostergemeenschap. En in De Groene Specht worden honger en dorst gelenigd.

Van 't Lichterveldse 't Veld naar 't Torhoutse Kloosterbos

Dan staan we terug bij de kloosterpoort (9).

We stappen er naar links, komen voorbij (8) en genieten van de autovrije Bosdreef. Aan de T met de vrij drukke Ruddervoordestraat (11) zwenken we naar links. We bereiken snel onze startplaats bij de Gouden Osse (1).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier