Tover je grasveld om in een bloemenweide

"Bezint eer ge begint, die spreuk geldt ook voor je gazon", stelt tuinconsultant Louis De Jaeger. © Davy Coghe
Redactie KW

Louis De Jaeger is ervan overtuigd dat we meer kunnen halen uit onze tuin. Met zijn start-up Commensalist begeleidt hij mensen in hun zoektocht naar het ideale tuinontwerp. Hij deelt alvast enkele tips voor een gezond gazon, maar verkiest zelf een bloemenweide als alternatief.

Een mooi gazon vraagt veel onderhoud, maar met enkele tips van tuinconsultant Louis De Jaeger kan je daar verandering in brengen. “Bezint eer ge begint, die spreuk geldt ook voor je gazon. Vooraleer je gras zaait, raad ik iedereen aan om een grondanalyse te laten uitvoeren. Als je de samenstelling van je grond kent, kan je de gepaste zaden kopen voor het aanleggen van een mooi gazon. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de grond voldoende gedraineerd is, wateropstapeling kan namelijk kale plekken geven in je gazon.”

Tips voor je gazon

Het zaaien van het gras doe je volgens Louis het best tussen midden augustus en oktober. “In de zomer is het warmer en gras kiemt graag bij hoge temperaturen. Je kan ook zaaien in het voorjaar, maar doordat de natuur dan volop op gang komt kunnen onkruiden het gras voorbijsteken. In die periode zijn er bovendien meer schommelingen in de temperatuur waardoor de graszaadjes minder gelijkmatig zullen kiemen.”

Een bloemenweide kost minder, vraagt weinig onderhoud en is even mooi als een gazon

Voor het verdere onderhoud is het van groot belang dat je het gazon niet te kort afrijdt. “Wanneer je het te kort maait, put je de grassprietjes uit en geef je bovendien meer ruimte aan onkruid om te groeien. In plaats van het gemaaide gras weg te gooien laat je het beter liggen op je gazon. Het doet namelijk dienst als natuurlijke meststof voor je grond. Op die manier maak je zelf de kringloop rond. Het helpt ook om klaverzaden te mengen onder je gazonmengsel, want klaver zorgt immers voor een gratis en natuurlijke toevoeging van stikstof, wat gras in grote hoeveelheden nodig heeft.”

“Tijdens droge periodes raad ik aan om het gras zo hoog mogelijk te laten staan. Zo kan de zon de bodem niet uitdrogen en blijft de grond vochtig genoeg. En je bespaart ook op water én arbeid. Maaien is immers arbeidsintensief en moet je wel 20 tot 30 keer per jaar doen. Een gazon vraagt best veel onderhoud en levert daarentegen maar weinig praktische voordelen op”, legt Louis uit. Daarom is een bloemenweide volgens hem een leuk alternatief voor een gazon.

Tover je grasveld om in een bloemenweide
© Davy Coghe

Mooie bloemenweides

“Je betaalt veel minder voor het onderhoud van een bloemenweide dan van een gazon, ze vraagt minder werk en ze is minstens even mooi als een gazon. Ook in dit geval raad ik aan om eerst een bodemanalyse te laten uitvoeren. Zo kan je het geschikte bloemenmengsel kopen dat goed kan gedijen op jouw grond. “Een bloemenweide moet maar tweemaal per jaar worden gemaaid. Dat doe je het best op het moment dat de bloemen zijn uitgebloeid. Het kan wel eens gebeuren dat er een boompje of struikje ontspruit in de weide, maar als je er snel bij bent, kan je dat makkelijk verwijderen.” Louis ziet enkel voordelen aan bloemenweides en ijvert er daarom voor om er meer aan te leggen. “Als iedereen een stukje bloemenweide zou aanleggen zouden we kosten en energie sparen”, besluit hij.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier