“Torhoutse landschap doet me nog altijd iets”

© Alloo Bij
Bert Vanden Berghe

Reportagemaker Luk Alloo liep een tijdje in het kielzog van weervrouw Jill Peeters, van haar favoriete koffiebar tot de VTM-studio’s en haar klimaatprojecten. Weinigen weten echter dat haar roots in Torhout liggen. “Het is daar dat mijn liefde voor het weer ontstaan is.”

“Ik ken Luk persoonlijk, dus heb ik niet lang getwijfeld om mee te werken aan Alloo bij“, aldus Jill, die al 18 jaar werkt als weervrouw bij VTM. “Ik heb wel meteen duidelijk gemaakt dat ik geen excuustruus wilde zijn. (lacht) Luk heeft een werkdag met mij meegedraaid en mij ook meegenomen naar de plek waar ik gestudeerd heb. Het bewuste gebouw wordt niet meer gebruikt door de KU Leuven, maar het deed me wel wat om het terug te zien, ja. Of ik veel stilsta bij vroeger? Nee, ik ben niet zo nostalgisch ingesteld. Ik doe liever vooral voort. Ik ben ook opgevoed met een stevige werkethos. Mijn ouders waren zelfstandigen, dus zon- en feestdagen verschilden bij ons weinig van andere dagen. Al ben ik wel door mijn gezondheid genoodzaakt om de balans tussen werk en rust te zoeken.”

Samen met Luk deed Jill ook haar internationale klimaatproject ‘Climate without Borders’ aan. Als klimaatexperte is ze sinds vorig jaar actief bij een denktank van de VN, maar ook dichter bij huis ligt het klimaat – en de opwarming ervan – haar na aan het hart. “Oprecht uit bezorgdheid voor de volgende generaties. Ik wil daar graag mijn steentje toe bijdragen. Zo werk ik onder meer samen met ondernemingen en met studenten van de Thomas More hogeschool. Ik wil vooral dat mijn stem en credibiliteit een verschil kunnen maken bij de decision makers van morgen. Ik ben dankbaar dat ik een aanspreekpunt kan zijn.” Een aanspreekpunt voor een verhaal, dat net als het weer, eigenlijk nooit klaar is. “Ik ben daar dag en nacht mee bezig. Zo ben ik een boek van Daniel Kahneman aan het lezen. Hij won de Nobelprijs voor Economie. Zijn inzicht in de handeling van de mens – die impact heeft op het klimaat – beschouw ik ook als boeiende vakliteratuur.”

Opmerkelijk detail: Jill is geboren in Roeselare. “Maar ik heb er nooit gewoond. De stad Roeselare wilde me vorig jaar voordragen als Persoonlijkheid van het Jaar, maar ik ken er niet eens mijn weg. Tot een stuk in het eerste leerjaar heb ik in Torhout gewoond. Ik keer er niet vaak meer terug, omdat ik er geen familie of vrienden meer heb, maar als ik in het Houtland ben, dan voel ik weer iets bij dat landschap. Die zachtglooiende vergezichten, die wolkenlucht, de boerderijen en de wind die altijd net ietsje harder lijkt te waaien dan in het binnenland. Het is ook daar dat mijn liefde voor het weer ontstaan is. Ja, dat doet me wel nog iets.”

‘Alloo bij’, op dinsdag 6 maart om 21.40 uur op VTM.