Straattheater uit VS en Canada in Ieper

Redactie KW

Op het programma van de 15de editie van het straattheaterfestival De Gevleugelde Stad in Ieper staan opnieuw heel wat internationale groepen. Met de school Heilige Familie is er ook een nieuwe locatie. Dit jaar vindt het festival plaats van vrijdag 6 tot en met zondag 8 april.

In het tweede weekend van de paasvakantie staat De Gevleugelde Stad op het programma. Er komen 83 groepen uit 14 landen die in totaal 300 optredens brengen naar Ieper. “In de laatste tien jaar is het aantal aanvragen verdrievoudigd”, weet organisator Jan Victoor. “In 2007 waren dat er 100, nu hadden we er 311. Daarvan konden we er slechts 83 selecteren. Ze komen vooral uit België, Spanje en Nederland. Rob en Miss Jane komen uit de Verenigde Staten, Hercinia Arts Collective is van Canada. We proberen een zo breed mogelijke waaier van straattheater aan te bieden: circus, mime, jongleren, theater, poppenspel en vuurspektakels.”

Nieuw voor deze editie is dat er met de Heilige Familie een nieuwe locatie is bijgekomen. Die sluit naadloos aan op de bestaande locaties, er is voldoende ruimte beschikbaar, er zijn ook grote ruimtes binnen die de organisatie in geval van regen kan gebruiken.

We bieden een heel ruime mix van straattheater aan

In de afgelopen 15 jaar is de organisatie van De Gevleugelde Stad sterk geprofessionaliseerd. “In de beginjaren was het een beetje een onderonsje van bevriende straatartiesten en het Ieperse cultuurcentrum”, pikt Jan in. “Nu is het professioneler en zijn we internationaal gegroeid. De contacten die we jaren geleden legden in Berlijn, het mekka voor straattheater, waren daar belangrijk voor.”

Naast het straattheater zijn er ook nog nevenactiviteiten. “De wedstrijd voor fotografen, waarvan de tentoonstelling opende in Het Perron, is een vaste waarde. Dat kunnen we ook zeggen van onze vakbeurs op de bovenverdieping van Het Perron, waar 75 standen zullen staan”, aldus organisator Jan Victoor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier