St. Grandson masseert lichaam en ziel

Redactie KW

Overdag masseert Benjamin Decloedt als kinesist de kwaaltjes van zijn patiënten weg. Na zijn werkuren masseert hij onder het pseudoniem St. Grandson eenieders ziel met zijn liedjes. Tien ervan werden gebundeld op ‘Wildfire’, de debuut-cd van de naar Gent uitgeweken Torhoutenaar.

Februari 2015: Benjamin Decloedt (26) wordt als St. Grandson een willekeurige artiestennaam waar je niets achter moet zoeken, zegt hij zelf– uitgeroepen tot een van de drie winnaars van De Nieuwe Lichting van Studio Brussel. In dezelfde periode verschijnt zijn debuutsingle Midnight Swim.

Maart 2016: de naar Gent uitgeweken Torhoutenaar tekent een contract bij Universal Music Belgium. Tegelijkertijd verschijnt de single All around us. Afgelopen najaar gevolgd door de single You will find en begin februari door Growin’ older, die momenteel in De Afrekening van Studio Brussel staat.

Maart 2017: de vier voornoemde singles zijn terug te vinden op Wildfire, de debuut-cd van St. Grandson. Op dit schijfje tast Benjamin Decloedt als singer-songwriter de grenzen van de indiepopsong af en laat je daarbij wegdromen.

“Op Rock Werchter staan, zou mooi zijn”

St. Grandson masseert lichaam en ziel

“Ik borduur voort op de muzikale lijnen die ik vijf jaar geleden uitgetekend heb, maar door met Stéphane Misseghers (eerst drummer bij Soulwax, op vandaag bij dEUS, red.) als producer samen te werken, is de sound van St. Grandson meer uitgepuurd. Van de tien nummers op Wildfire is Goodbye my dear, het nummer dat ik solo breng, het oudste. Het gaat over afscheid nemen. Ik heb het geschreven als inzending voor een wedstrijd voor een tentoonstelling rond liefde en devotie die destijds in het Gruuthusemuseum in Brugge liep. Ik heb toen de publieksprijs gewonnen. Op de begrafenis van mijn grootvader heb ik dat nummer ook gespeeld. Daarom heeft het een bijzondere betekenis“, vertelt hij.

Hoe krijgen je liedjes vorm en hoeveel van jezelf geef je erin prijs?

“Meestal begin ik met de muziek. Soms vertrekt een nummer bij een zanglijn, een gitaarpartij, een melodie of een arrangement. Pas als ik de ruwbouw van een song heb, begin ik me over de tekst te buigen. Mijn songteksten zijn behoorlijk open. Ik probeer er eerder een bepaalde sfeer en vibe in neer te zetten. Ze zijn dus zelden autobiografisch gekleurd.”

Je trad al verschillende keren op in Nederland en stond zelfs al op een podium in New York. Ligt er een masterplan klaar om het buitenland te bewerken?

“Ik ben ambitieus, maar ben vanzelfsprekend afhankelijk van hoe mijn plaat in de eerste plaats in Vlaanderen en België en in een latere fase in Nederland onthaald zal worden. Zonder airplay sta ik sowieso nergens. En zoiets heb je als artiest helaas nauwelijks in de hand.”

Op Rock Torhout kun je niet meer staan, maar op Rock Werchter wel. Zou mooi zijn, toch?

“Iedere artiest droomt van grote podia. Als Rock Werchter deze zomer nog niet lukt, misschien volgend jaar dan.

Wie is St. Grandson?

St. Grandson stelde onlangs zijn debuut-cd Wildfire voor. Voor optredens laat Benjamin Decloedt (zang, gitaar en piano) zich omringen door bassist Klaas Tomme, afkomstig van Deerlijk, drummer Stéphane Misseghers uit Gent, keyboardspeler Koen Quintyn uit Tielt-Winge en celliste Jolien Deley uit Lokeren.

www.stgrandson.com