“Sporten creëert rust en ruimte in mijn hoofd”

Redactie KW

Saartje Vandendriessche geeft Vlaamse vrouwen een extra zetje om het op een lopen of fietsen te zetten. Haar nieuwe collectie fiets- en loopkledij, in samenwerking met kledingfabrikant Decca speciaal ontworpen voor vrouwen, moet de geneugten van die sporten extra onderstrepen.

Saartje Vandendriessche is een sporter in hart en nieren. Als kind probeerde ze naar eigen zeggen zowat elke denkbare sport uit: “Van ballet tot paardrijden, ik heb zelfs gevoetbald”, klinkt het. “Ik was nergens een uitblinker in, maar ik móést gewoon bewegen.” Sporten ging er nooit uit – op vandaag last Saartje zes op zeven dagen een sportsessie in — en sloop zelfs binnen in haar mediacarrière, toen ze onder meer het populaire reisprogramma Vlaanderen Vakantieland presenteerde: “Elke keer als ze daar iemand zochten voor een sportieve uitdaging, keken ze al meteen in mijn richting”, lacht ze. Ze werd het gezicht van campagnes als de 100km Ladies Only, Mont Ventoux, de 1000km KOTK en Loop Naar De Maan. Van die laatste campagne georganiseerd door Kom op tegen Kanker is zopas de tweede editie begonnen.

“Sportkledij voor vrouwen was al te vaak een verkleinde versie van mannenkledij, liefst in pastelkleurtjes”

Op vandaag spitst Saartje zich toe op lopen en krachttraining, maar vooral ook op fietsen. Haar passie voor de fiets deelde ze vorig jaar al in een boek, Het Vrouwelijk Verzet. In april wordt haar tweede boek, Altijd energie gelanceerd.

Sporten geeft energie en draagt bij aan een gezonde levensstijl. “Dat weten we allemaal”, aldus Saartje. “Je wordt er minder snel ziek van, voelt je beter in je vel, zelfs je sexappeal stijgt erdoor! Maar voor mij is sport nog belangrijker op mentaal vlak. Sporten – en dan zeker lopen en fietsen – creëert rust en ruimte in mijn hoofd, en dat heb ik echt nodig. Lopen werkt vooral inspirerend, onderweg bedenk ik vaak nieuwe ideeën. Fietsen heeft dan weer eerder een problemsolvend effect op me: ik heb onderweg alle tijd om mijn gedachten door mijn hoofd te laten malen. Tegen dat ik weer thuiskom, is er vaak al veel opgelost wat voorheen nog een probleem leek”, lacht ze. Ten slotte zit aan sport beoefenen ook een belangrijk sociaal luik, vindt ze: “Ik heb al heel wat gelijkgestemden ontdekt op de fiets! Samen gaan fietsen, leidt ook tot boeiende gesprekken, je leert nieuwe mensen kennen… Mensen denken nog te dikwijls aan sporten in termen van ‘er beter uitzien’, terwijl het zoveel andere voordelen heeft.”

Eigen collectie

Maar nu heeft ze dus haar eigen sportieve kledingcollectie Saracino, naar het koosnaampje dat Saartjes familie en vrienden haar al jaren geven. Maakt het pak het verschil?

“Toch wel, vind ik. De juiste kledij kan je wel degelijk dat extra zetje geven om te sporten. We kozen voor kwalitatieve stoffen, waarvan er ook verschillende in eenzelfde kledingstuk worden gebruikt. De zone onder je oksels heeft een andere stof nodig dan die om je middel, om maar iets te zeggen. De kledij heeft ook de vorm van een vrouwenlichaam. Tot voor kort was loop- en zeker fietskledij voor vrouwen niet meer dan mannenkledij in een kleinere versie, en dan liefst in het roze of een ander pastelkleurtje. Shrink it and pink it… Ik koos bewust voor een zwarte collectie, voor vrouwen die het graag sober houden, naast een met kleurrijke prints. Vrouwen willen toch altijd graag de keuze hebben”, glimlacht ze. Voorts werd er aandacht besteed aan details als de juiste zakjes en een elegante afwerking, en maken ook onesies deel uit van het gamma: “Niet alle vrouwen zijn het met me eens, maar ik vind die echt heel praktisch. En in elk geval stukken meer flatterend dan fietsbroeken met bretellen! Het móét een man zijn, die zoiets heeft uitgevonden.”

De collectie is verkrijgbaar via de webshop op www.saracino.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier