Soviet Grass is klaar voor de doorbraak

Redactie KW

De Brugse rootsrockband Soviet Grass is beste maatjes met Balthazar. Het viertal trad al in verschillende landen in het voorprogramma op, maar ondernam op eigen houtje ook al tournees door onder meer Duitsland en Zwitserland. Om hun marktwaarde te verstevigen, pakken ze nu uit met Interstellar, een tweede ep die hen deze zomer zelfs naar Genève brengt.

Soviet Grass gaat al langer mee dan Dash. De basis voor de band werd gelegd door het broederpaar Robin (zang en gitaar) en Brecht (drums/synthesizerpads) Serruys en hun maatje Niek Mouton (bas). Pas toen zanger Nicolas Heinkens in de zomer van 2012 de rangen kwam vervoegen, wisten de Bruggelingen een versnelling hoger te schakelen. “De voorbije vijf jaar hebben we heel vaak opgetreden, zowel in binnen- als buitenland, en dat heeft van ons een andere groep gemaakt“, zegt Brecht Serruys. “Vroeger deinsden we er niet voor terug om de volumeknop open te draaien. Vandaag spelen we veel stiller. We horen elkaar zelfs op het podium”, lacht Nicolas Heinkens. “Toch blijven we vooral live rocken, met de bekende rootselementen waar we ons graag op laten voorstaan”, vult Serruys aan.

Met zoveel kilometers op de teller denkt Soviet Grass vandaag meer in concepten en dat hoor je aan de vijf nieuwe songs van de tweede ep Interstellar, de opvolger van Plastic Fingers uit het najaar van 2016. “Alles vormt meer een geheel, wat ook op het podium afstraalt”, meent Heinkens.

“Het voelt aan als hoogtestages: het geeft je heel veel zuurstof”

Misschien is dit mede te danken aan Jasper Maekelberg, die de single Heroes of the Sudan voor Soviet Grass produceerde. Maekelberg is momenteel een van de meest gegeerde producers van de Vlaamse pop en rock, want hij zat ook al in de studio met onder meer Bazart, Gabriel Rios en Warhaus. Met deze laatste band rond Maarten Devoldere van Balthazar is hij trouwens momenteel als gitarist op tournee door Europa. Zijn inzichten gaf Soviet Grass wellicht het lef om de vier andere nummers van Interstellar zélf op te nemen. “Voornoemde single en Romanov zijn broertjes van elkaar, rockerig, net zoals de drie andere nummers samen een geheel vormen. Ze steunen op een meer dansante ritmesectie“, geeft Serruys mee.

Festival in Zwitserland

Soviet Grass is ook een van die West-Vlaamse bands die vaak in het buitenland spelen. De voorbije jaren verzorgden ze buiten onze landsgrenzen meermaals het voorprogramma van Balthazar. “Het voelt aan als hoogtestages: het geeft je heel veel zuurstof. Je bouwt er zelfvertrouwen op, waar je eenmaal terug op eigen bodem een geweldige boost van krijgt. Een livereputatie vinden we heel belangrijk, zeker in landen als Duitsland, Zwitserland en straks hopelijk ook Frankrijk”, poneert Serruys. “Natuurlijk koesteren ook wij dat verlangen om ook op Studio Brussel airplay te krijgen, maar de bands die daar in high rotation gaan, lijken voor het leeuwendeel hoge ogen in De Nieuwe Lichting of Humo’s Rock Rally gegooid te hebben”, stipt Heinkens aan.

Zijn teksten laveren tussen persoonlijk en gewoon goed klinkend. Ondertussen is Soviet Grass al druk bezig naar nieuw materiaal toe aan het werken. “Deze zomer headlinen we zelfs een belangrijk festival in Zwitserland. Weet je, eigenlijk hechten we daar meer belang aan dan een gedegen radioreputatie die ons niet verder brengt dan de Vlaamse provincies”, besluit Serruys.