Simonne Santelé maakt hamrolletjes met witloof in kaassaus

Redactie KW

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Een oer-Vlaamse klassieker, dat zijn hamrolletjes met witloof in kaassaus.

Als Simonne Santelé uit Wevelgem die op het menu zet, mag ze er zeker van zijn dat haar kinderen en kleinkinderen enthousiast meeschuiven aan tafel. “Koken doe ik enorm graag, ik had eigenlijk een restaurant moeten openen”, lacht ze. “De hamrolletjes maak ik op mijn eigen manier. Met het bouillonblokje geef je nog meer smaak aan het gerecht. Voor de saus vertrek ik niet van een klassieke roux, wel van het kookvocht van het witloof. Zeker het proberen waard.”

RECEPT

voor 6 personen

INGREDIENTEN

12 sneetjes gekookte ham

12 stronken witloof

1 liter halfvolle melk

peper en zout

boter

kippenbouillonblokje

maizena

1 ei

250 gram emmentalerkaas +

extra kaas voor garnituur

Simonne Santelé maakt hamrolletjes met witloof in kaassaus

WERKWIJZE

Snij het witloof middendoor en verwijder het bittere hart. Leg de stronken in water.

Doe een klontje boter in de pan en voeg een snuifje zout toe. Leg het witloof erin, voeg de kippenbouillon toe en laat 45 minuten sudderen onder het deksel.

Giet het witloof af en vang het sap op.

Maak de saus met het vocht van het witloof, een liter melk, peper en zout, nootmuskaat en 4 eetlepels maizena. Pas als alles door elkaar geroerd is, warm je de saus op en laat je ze indikken.

Haal de saus van het vuur als ze begint te borrelen, voeg het ei toe en rasp er 250 gram emmentalerkaas over. Roer om tot een gladde massa.

Neem de ham en het witloof en maak er rolletjes van. Leg ze in de ovenschaal. Giet de saus over de hamrolletjes en bestrooi met kaas. Werk af met zes klontjes boter.

Zet de ovenschaal een uur op 180 °C in een voorverwarmde oven. Serveer de hamrolletjes met puree.