Schoenen en borstels schitteren in Eperon d’Or

Nancy Boerjan

Izegem kan terugblikken op een indrukwekkende borstel- en schoenenindustrie. Die rijke geschiedenis heeft nu een waardig onderkomen gevonden in de gerenoveerde gebouwen van de oude schoenenfabriek Eperon d’Or. Op zaterdag 3 juni zwaaien de deuren open voor het publiek.

De oude Izegemse schoenenfabriek Eperon d’Or draagt heel wat geschiedenis met zich mee: het was een van de vele schoenenbedrijven die in de tweede helft van de 19de en eerste helft van de 20ste eeuw de stad belangrijk maakten, én tegelijk een architecturaal pareltje dat niettemin compleet in verval was geraakt. Toch zagen sommigen er eind de jaren 80 al het ideale decor in voor de schoenen- en borstelcollectie die de stad Izegem rijk is. Het gebouw werd gered van de sloophamer, kreeg in 1999 de status van beschermd monument en werd aangekocht door het stadsbestuur met als doel er het nieuwe schoenen- en borstelmuseum in onder te brengen. Het gebouw renoveren, had tijdens de jaren die volgden heel wat voeten in de aarde, maar kwam uiteindelijk tot een goed eind. In het voorgebouw van Eperon d’Or refereert de art-deco-inrichting nog altijd aan het rijke verleden; de achterliggende fabriekshal en de verdiepingen kregen een frisse en eigentijdse look.

Voelwanden en kijkdozen zorgen voor een eigentijdse museumbeleving

Verrassende opstellingen

Conservator Hilde Colpaerttrots op de schoenen- en borstelcollectie die voortaan te bewonderen valt op de erfgoedsite Eperon d'Or.
Conservator Hilde Colpaerttrots op de schoenen- en borstelcollectie die voortaan te bewonderen valt op de erfgoedsite Eperon d’Or.

Op de erfgoedsite Eperon d’Or vind je voortaan zowel de schoenen- als de borstelcollectie van Izegem. Van de volledige collectie wordt momenteel een tiende, goed voor een 1.000-tal museumstukken, getoond. In het voorgebouw, waar destijds de belangrijkere klanten en zakenrelaties werden ontvangen, wordt de geschiedenis van de schoenen- en borstelindustrie verteld en krijg je tal van afgewerkte producten te zien. In de vroegere fabriekshal komt alles in verband met de productie van schoenen en borstels aan bod, aan de hand van verrassende opstellingen – iemand vertrouwd met paling- of kippenpotenleder? -, voelwanden – varkenshaar is geen dashaar – en kijkdozen. Nieuw is het sociaal-economische verhaal achter die industrie: over de ontsluiting van Izegem door de aanleg van wegen, sporen en kanalen, maar ook over het leven van de arbeiders in en buiten de fabriek.

Dagje Leiestreek

Schoenen en borstels schitteren in Eperon d'Or

Het museum heeft ook tijdelijke tentoonstellingen te gast, zoals de schoenontwerpen van Syntra West-studenten tijdens de zomermaanden, en legt ook de link naar de Izegemse horeca-, shopping- en recreatiemogelijkheden. Andere mogelijkheden om er een dagje in Izegem en omstreken van te maken, vind je overigens helemaal bovenaan het museum waar het streekbezoekerscentrum een plek vond. Daar kun je gratis terecht, ook als je het museum niet bezoekt, om er ideetjes te sprokkelen voor een bezoek aan de Leiestreek.

Eperon d’Or, Prins Albertlaan 5 in Izegem, ligt op een minuutje wandelen van het treinstation en is geopend van dinsdag t.e.m. zondag, basistarief 6 euro (audiofoon inbegrepen). Het museum is kindvriendelijk en er zijn diverse groepsrondleidingen mogelijk. www.eperondor.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier