Sander Vanhoutte maakt kaasdip met Damse brie

© Davy Coghe
Nancy Boerjan

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

De Damse Kaasmakerij ontstond in 1989 op een eeuwenoude hoeve in Damme, waar Lode Vanhoutte en Petra Lagrou al een tijdje eerder experimenteerden met hun melkoverschotten en erin slaagden om een witschimmelkaas te ontwikkelen. Na talloze pogingen in hun eigen keuken was dat, “want we hebben destijds heel wat cursussen gevolgd om kaas te leren maken, maar de witschimmelkaas die we uiteindelijk samenstelden, is een heel eigen product dat eerder niet bestond.”

Het gamma dat daaruit groeide telt intussen onder meer verschillende briekazen, maar hun tot nu toe bekendste creatie is de Damse Mokke, gemaakt van koe-, geiten- of schapenmelk: “Een biologische kaas, in een bijzondere bolvorm, met een zachte maar toch volle smaak”, vertelt zoon Sander (21), die zich intussen volop in het bedrijf inwerkt. “Ik kan er zelf wel blijven van eten, die Mokke valt nooit zwaar op mijn maag”, lacht hij. Het bedrijf breidt binnenkort uit, het huislogo werd vernieuwd en onder meer de verpakking van de kazen werd intussen geautomatiseerd, “maar dit blijft een familiebedrijfje en onze kazen worden nog altijd volledig ambachtelijk geproduceerd.”

Recept

voor vier tot zes personen

Ingrediënten

1 rijpe avocado

50 gram Damse Brie

1 grote tomaat

15 cl zure room

kruidenzout en peper

enkele druppels tabasco

1 theelepel frambozenazijn

Werkwijze

Sander Vanhoutte maakt kaasdip met Damse brie
© Davy Coghe

Haal de Damse Brie uit de koelkast zodat hij op kamertemperatuur is en gemakkelijker te mengen.

Meng de avocado, de zure room en de frambozenazijn.

Voeg daarbij de Damse Brie en tomaat, ontpit en in kleine blokjes.

Breng op smaak met tabasco, peper en zout.

Serveer met groentestaafjes of broodstengels.