Romeins Weekend met gevechten te paard

© LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Tijdens het pinksterweekend, van zaterdag 19 tot maandag 21 mei, vindt in Oudenburg voor de tiende keer het Romeins Weekend plaats in het RAM, cc Ipso Facto en het Abtspark. “Dit is ons paradepaardje”, zegt schepen Peter Velle.

Met de opening van het vernieuwde Romeins Archeologisch Museum en cc Ipso Facto organiseerde Stad Oudenburg voor de eerste keer een Romeins Weekend. Intussen is het uitgegroeid tot een evenement dat bekendheid geniet tot ver buiten de landsgrenzen.

Door de vele vondsten weten we dat Oudenburg destijds een Romeinse nederzetting telde. De band met de Romeinen blijft dan ook belangrijk.

Romeins Weekend met gevechten te paard
© LIN

De stad wordt in het pinksterweekend voor de tiende keer ondergedompeld in een Romeins bad met op het programma een tentenkamp, workshops, gladiatorengevechten, een slavenmarkt, een Romeinse begrafenis en voor de eerste keer ook gevechten te paard op de binnenkoer van de Abdijhoeve.

Om de tiende verjaardag nog extra in de verf te zetten, gaat het evenement al op zaterdagnamiddag 19 mei van start. In het park rond de kerk wordt vanaf 13.30 uur het castellum nagebouwd met kartonnen dozen. Alle jeugdverenigingen zullen daaraan meewerken.

Inspiratie voor het Romeins Weekend vond Oudenburg tien jaar geleden in het Franse Marle en Bavais, in het Duitse Xanten, maar ook in eigen land, want Velzeke staat ook bekend om de binding met de Romeinen.

www.oudenburg.be