Red Zebra: de grote verzoening

Redactie KW

“Soms moet je een ruzie of conflict uitzweten. Als er een momentum komt voor een toenadering moet je dat proberen te grijpen. En dat hebben we gedaan”, zegt Peter Slabbynck, die niet langer als EX-RZ, maar met de overige vier leden van Red Zebra gaat optreden. “Niets hoeft, maar alles mag.”

Vredespijpen dienen om gerookt te worden, zeker als ze gevuld zijn met exquise tabak. Bij Red Zebra is dat niet anders. Ruim zes jaar nadat de laatste bezetting uit elkaar viel, hebben beide kampen zich met elkaar verzoend.

Vijf jaar lang droeg zanger en boegbeeld Peter Slabbynck (54) onder de groepsnaam EX-RZ zorg voor het erfgoed van de bekendste rockband die Brugge ooit voortgebracht heeft. De vier andere leden, met name de gitaristen Geert Maertens (55) en Chris ‘Hazy’ De Neve (45), bassist Sam Claeys (43) en drummer Johan Isselee (57), stampten Elements uit de grond, niet het ondertussen ter ziele gegane dancefestival in Die Scone, maar de gelijknamige rockband. Op hun titelloze debuutalbum probeerden zij de newwavesound van weleer te updaten, maar bijval bij een breder publiek bleef uit.

“Red Zebra heeft zoveel meer te bieden dan ‘Living Room'”

Dat Peter Slabbynck straks opnieuw met hen de podia zal bestijgen, is op zijn minst verrassend te noemen. Midden december vorig jaar kondigde hij immers aan dat hij voortaan niet langer enkel met vaste gitarist Frits Standaert zou optreden, maar ook met Steven Janssen (bekend van onder meer Daan) en Steve Slingeneyer (voormalig drummer van Soulwax). “In die bezetting hebben we op Bimfest 2016 in Sint-Niklaas gespeeld”, aldus Peter. “Ondanks de goede kritieken zei mijn buikgevoel dat het niet juist zat. Ik miste het échte Red Zebra-gevoel, waardoor ik op een kruispunt stond: in die bezetting voort aan de weg timmeren of een radicale beslissing nemen.

Peter Slabbynck koos voor het laatste. Hij benaderde Sam Claeys, met wie hij contact was blijven houden. Na een eerste vruchtbare ontmoeting tussen hem, Sam en Geert Maertens in Gent volgden er enkele groepsgesprekken. Die leverden in geen tijd witte rook op: een nieuwe reünie van Red Zebra was een feit.

Nummers uit de jaren 80

Op woensdag 29 maart volgde de eerste repetitie in Brugge. “Red Zebra heeft twee periodes gekend: de bloeiperiode in de jaren 80 en een tweede, die midden jaren 90 op gang kwam en die meer punky was”, schetst Peter. “Bedoeling is vooral nummers van the eighties te gaan spelen. Een tijdlang was ik ook de frontman van New Dark Age, een hommagegroep ter ere van Adrian Borland en The Sound. Daar heb ik geleerd vooral op finesse te werken, oog voor detail te hebben. Die mentaliteit wil ik er ook bij Red Zebra in krijgen.”

Wat Red Zebra straks ook wil gaan doen, op elk concert zal er vooral vraag zijn naar dat ene nummer, de absolute Belpopklassieker I can’t live in a Living Room. “Die song zal in onze playlist niet ontbreken, maar iedereen zal merken: we hebben zoveel meer te bieden. We hebben allemaal een job en hebben dus de luxe om vooral het spelplezier te laten primeren”, zegt Sam. “We willen gericht gaan spelen. Dat zal voornamelijk in het newwavecircuit zijn, zowel in binnen- als buitenland. Vooral in Duitsland, meer bepaald in het Ruhrgebied, zouden we aan de bak moeten kunnen komen. Daar wordt op Living Roomtrouwens niet enthousiaster gereageerd dan op onze andere nummers.”

Waar treedt Red Zebra op?

Op zaterdag 15 april kun je Red Zebra voor het eerst opnieuw live gaan aanschouwen. Die avond treedt de groep in de Stadsschouwburg van Brugge op tijdens de uitreiking van de Brugotta pop- en rockawards. Ze brengen er drie nummers.

Op zaterdag 10 juni volgt het eerste liveoptreden in café Den Trap in Kortrijk, een try-outconcert voor het W-Festival op Airport Amougies. Red Zebra mag er op zondag 20 augustus de festiviteiten afsluiten.