Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW

Van alle leuke zomermomenten is augustus veruit het leukste. De tuin groeit en bloeit weelderig, de oogst loopt op volle toeren en er is af en toe ook plaats om gewoon languit te genieten van al het werk van de voorbije maanden. En net omdat de tuin nu op zijn hoogtepunt is, kun je ook makkelijk bloemen plukken om in boeketjes te verwerken. Want zeg nu zelf, een zelfgeplukt boeket dat staat te pronken op de keuken- of tuintafel, daar moet je wel blij van worden. Toch?

Waarom een pluktuin?

Met een pluktuin heb je niet echt beperkingen. Het kan de tuin van je buren zijn, maar evengoed een stukje in de moestuin waar je de hele zomer lang van kunt genieten. Want geef toe; het is fijn om die bloemenpracht te zien in je tuin, maar het is minstens even leuk om ervan te genieten in huis. Zo’n pluktuin laat je toe om het wat gezelliger te maken in de woonkamer en keuken. Bloemen kunnen zelfs voor kleur zorgen op je tuintafel. Door de schommelende dag- en nachttemperaturen blijven ze daar zelfs iets langer en beter houdbaar leert de ervaring.

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Wat met bijen en hommels?

Maar is zo’n pluktuin wel een goed idee? Zijn bloemen niet ontzettend belangrijk voor bijen, hommels en vlinders? Natuurlijk wel, heel erg belangrijk zelfs, maar door niet alle bloemen in een keer te plukken en te variëren in bloeiperiode zullen ze er niet of nauwelijks hinder door ondervinden. Als je een jaar lang, voornamelijk vanaf de lente tot het einde van de zomer, verschillende bloemen aan bod laat komen is er voldoende voor iedereen. Voor de bijen, omdat ze dat hard nodig hebben, en voor jou, om ervan te genieten. Eenjarige bloemen, die vaak als perfecte snijbloem fungeren, hebben er zelfs baat bij om regelmatig geplukt te worden. Dan produceren ze beter en meer bloemen. Plant trouwens ook bomen en heesters in je tuin, daar halen bijen ook veel nectar uit.

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Aan de slag!

Als je lang wil genieten van jouw snijbloemen, dan is het aangewezen om met een aantal dingen rekening te houden. Zo kun je beter bij bewolkt en koel weer plukken. Dan drogen de bloemen niet uit. De ervaring leert dat ‘s morgens vroeg plukken de beste resultaten geeft. De plant heeft zich gedurende de hele nacht kunnen herstellen van een warme dag en is inmiddels weer helemaal volgezogen met water – en dus steviger. ‘s Avonds plukken kan uiteraard ook, maar dan is het raadzaam om de bloemen na het plukken meteen in een emmer water te zetten en een uurtje water te laten opnemen. Zet snijbloemen overigens nooit in ijskoud water, maar geef ze liever lauw water. Dat kunnen ze namelijk beter opnemen. Pluk snijbloemen altijd wanneer ze jong zijn en niet alle bloemen geopend zijn. Dat garandeert je een paar dagen langer plezier en resulteert in steviger boeketten. Delphinium en Digitalis (vingerhoedskruid) pluk je dus beter wanneer de bloemen nog niet helemaal geopend zijn, of onderaan pas beginnen te ontluiken.

Geniet van een zelfgeplukt boeket op je keuken- of tuintafel.
Geniet van een zelfgeplukt boeket op je keuken- of tuintafel.

Langer genieten van je bloemen

Bloemen die je pas hebt geplukt zet je in een vaas met voldoende vers water. Verwijder meteen alle overtollige blaadjes op de steel en zorg dat die niet in het water hangen. Dat veroorzaakt namelijk schimmels en kan potentieel voor vuil water zorgen. Bladeren zorgen daarbovenop trouwens voor extra verdamping, waardoor je de bloemen extra veel en vaak water moet geven.

“Het best pluk je de bloemen ‘s morgens vroeg”

Plaats de bloemen op een koele plaats alvorens je ze in de woonkamer zet, dan kunnen ze herstellen en langzaamaan gewoon worden aan hun nieuwe omgeving. Snijd ook de stengels van de bloemen schuin af voor je ze in een vaas met water zet, dan kunnen ze beter water opnemen en is het snijoppervlak niet ingedroogd. Let wel: schuin afsnijden is belangrijk, dat vergroot het oppervlak waar de plant water opneemt. Pluk de bloemen met een scherpe snoeischaar en snijd ze met een scherp mesje bij, dan druk je de poriën niet dicht.

Altijd verse bloemen

Vaak wordt er ook extra voedsel voor snijbloemen aan het water toegevoegd. Dat zit standaard bij een boeket van de florist, maar is ook prima te gebruiken voor je eigen creaties. Je vindt die vloeibare meststof bij een tuincentrum in de buurt.

Vul regelmatig extra water bij, liefst dagelijks of om de twee dagen. Dan komen je bloemen nooit zonder te zitten en blijven ze langer vers.

Om de bloemen langer in leven te houden kun je het snijvlak ook eerst onderdompelen in kokend water.

Wil je de vaas schoon houden, dan kun je een schepje suiker en wat druppels bleekmiddel aan het water toevoegen.

Vier klusjes voor augustus

Dorstige komkommer

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Als er één plant in de moestuin is die voortdurend dorst heeft, dan is het wel de komkommer. Het waarom is in dit verhaal makkelijk te verklaren. Een komkommerplant groeit namelijk zeer snel en de vruchten die zij produceert bestaan uit meer dan 95 % aan water. Hoe meer vruchten de plant dus voortbrengt, hoe meer water ze nodig heeft. Serrekomkommers mag je dagelijks tot wel tien liter water geven, meestal te vergelijken met één volle emmer.

Kruiden blijven plukken

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Het is hoogzomer in de moestuin. Je plukt nu dagelijks de vruchten van je werk. Groenten en fruit, maar ook de kruiden geven nu het beste van zichzelf. Die laatste groeien goed, als je ze maar af en toe plukt. Snoeien doet groeien. Dat geldt voor rozemarijn, tijm, bieslook, munt en zelfs basilicum. Zorg er ook voor dat je keukenkruiden niet gaan bloeien. De plant stopt dan te veel energie in het vormen van die bloemen.

Neerhangende bladeren

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Op het heetst van de dag gebeurt het wel vaker dat de bladeren van je planten neer gaan hangen. Meestal wijzen neerhangende bladeren erop dat de plant zichzelf beschermt tegen extreme verdamping. Tijdens warme momenten sluiten planten hun bladporiën af. Ze laten hun bladeren daardoor ook neerhangen en doen uitschijnen dat ze water nodig hebben. ‘s Avonds herstelt de plant meestal wel en staan de bladeren weer mooi recht en stevig.

Aardbeien planten

Pluk het perfecte boeket met onze tuinman Angelo Dorny

Augustus is het ideale moment om doordragende aardbeirassen te planten. De vruchten verlangen een zure bodem, aan een kalkrijke omgeving heeft de plant een hekel. Geef ze een plek in de zon en zet ze op een voedzame bodem die het water goed draineert. Zet de aardbeiplanten op een afstand van gemiddeld 40 centimeter in de rij en 50 centimeter tussen de rij, dat werkt het makkelijkst als je volgend jaar gaat oogsten.