Pak de slakken in je tuin aan met onze tuinman Angelo Dorny

Redactie KW

In september doet alles vermoeden dat de herfst er zit aan te komen. De nachten worden kouder, het aantal uren zonlicht slinkt en overdag wordt een dikkere trui geapprecieerd. Je oogst gelukkig wel nog altijd zomergroenten, je plukt appelen en je maakt plaats voor de echte najaarsgewassen, die vanaf eind deze maand weer hun opwachting maken. Daarnaast zijn er ook weer slakken actief geworden en blijf je maar beter het onkruid de baas.

Slakken zijn voor zowat elke tuinier de spreekwoordelijke nagel aan de doodskist. Ze eten alles op wat ze op hun weg tegenkomen en deinzen er niet voor terug om jonge zaailingen een kopje kleiner te maken. Slakken paren trouwens meestal in het voor- en najaar. Eén enkele slak legt gemiddeld 400 eitjes, die na drie weken uitkomen. Na twee maanden zijn ook die exemplaren al geslachtsrijp en klaar om wederom honderden eitjes te leggen. Een slakkenplaag begint dus vaak al in het vroege voorjaar, maar kan ook in het najaar aanhouden. Je kunt het probleem preventief aanpakken, maar je zult ook curatief moeten ingrijpen.

Eierschalen en oesterschelpjes

Slakken hebben een grondige hekel aan scherpe obstakels als ze erover moeten met hun weke buikjes. Een natuurlijke barrière maken met eierschalen en oesterschelpjes helpt, maar alleen bij droog weer én een kleine plaag. Maar zodra het wat vaker gaat regenen en de plaag zich gaat uitbreiden, helpt dit huis-en-tuintrucje niet meer om van die vervelende beestjes af te geraken. Ook koffiedik – of prut – kan je planten beschermen tegen slakken. Hier geldt, hoe meer cafeïne, hoe efficiënter het werkt. Maar ook dat moet ik nuanceren. Niet elke slak laat zich door koffiedik misleiden. Vaak gaan ze ook daar gewoon zonder pardon overheen, alsof er niets aan de hand is.

“Er bestaan heel wat natuurlijke middeltjes om slakken uit je moestuin te houden”

Ecologische slakkenkorrels

Pak de slakken in je tuin aan met onze tuinman Angelo Dorny

Gelukkig bestaat er tegenwoordig zoiets als ecologische slakkenkorrels. Ze werken erg doeltreffend en zijn niet schadelijk voor andere dieren en de omgeving. In tegenstelling tot de chemische producten die vroeger op de markt werden gebracht, zijn het alleen de slakken die ervan sterven en niet de dieren in en rond je tuin. Ecologische slakkenkorrels bevatten ferrifosfaat, een stof die ook in de natuur voorkomt en de middenkropklier van een slak gaat aantasten. De lokstof in de korrels zorgt ervoor dat de diertjes zich overeten, waarna ze zich terugtrekken en na gemiddeld twee tot vier dagen sterven. Respecteer echter wel altijd de voorgeschreven dosis. Je hebt bijzonder weinig korrels nodig om het slakkenprobleem aan te pakken.

Actieve aaltjes

Pak de slakken in je tuin aan met onze tuinman Angelo Dorny

Er zijn voorts producten in de handel te verkrijgen die nemathoden of aaltjes bevatten. Je vindt ze meestal in de vorm van makkelijk te hanteren oplosbare zakjes, gevuld met miljoenen aaltjes. Nemathoden of aaltjes zijn namelijk met stip de grootste bedreiging voor slakken. Ze parasiteren de beestjes snel, nemen hun eetlust weg en zorgen uiteindelijk voor hun dood. Het is een natuurlijke manier om van een slakkenplaag af te geraken. Je giet de aaltjes uit over het grondoppervlak, waarna ze snel op zoek gaan naar slakken, om hen daarna te kunnen parasiteren. De nemathoden helpen echter wel alleen bij temperaturen van gemiddeld 12 tot 15 °C, dan zijn ze namelijk erg actief. Begin dus vroeg genoeg met het aanpakken van de plaag, maar houd rekening met het belang van een constante temperatuur. Zolang de aaltjes slakken vinden, blijven ze in leven, daarna sterven ze bij gebrek aan een gastheer.

Naaktslakken en huisjesslakken

Het is een fabel dat alleen naaktslakken je planten belagen en huisjesslakken niet, want ook huisjesslakken zullen je groenten en kruiden opeten. Toch zijn niet alle huisjesslakken even schadelijk. Het look-glansslakje is een voorbeeld van een huisjesslak die niet onze vijand is, maar wel een bondgenoot in de tuin. Het minislakje eet namelijk kleine naaktslakken en slakkeneitjes.

Nog snel aardbeien planten

Pak de slakken in je tuin aan met onze tuinman Angelo Dorny

En nog een lekkere afsluiter. Als je in augustus geen aardbeien hebt geplant, kan je dat in september nog doen, maar dan moet je wel snel zijn. Je kunt nog tot half september met succes planten. Later planten is af te raden omdat de zomerkoninkjes zich nog een tijdje moeten aanpassen aan de groeiomgeving voor het winter en weer kouder wordt. Geef de planten voldoende ruimte. Je plant ze met een onderlinge afstand van 40 centimeter in een rij en ongeveer 50 centimeter tussen de rijen. Je kunt ze op een apart moestuinbed planten, maar je kunt ze evengoed in rijen en op ruggen planten.