"Overheid moet zich niet met dit kasteel en domein bemoeien"

02/06/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 01/06/17 om 09:05

"Dit kasteel en zijn omgeving is de enige plek binnen de Kortrijkse ringweg met een open ruimte waar de voorbije 150 jaar amper iets veranderd is. Dit is zuurstof in een drukke streek en dat wil onze familie ook in de volgende generaties zo houden. Overheid en politiek moeten zich hierbuiten houden." Kasteelheer Jean de Bethune (57) zegt het met overtuiging. Het klinkt anders wel merkwaardig uit de mond van iemand die zelf, in de voetsporen van zijn voorvaderen, al 30 jaar actief is in de politiek, momenteel als gedeputeerde.

We zijn te gast op het kasteel van de familie de Bethune in Marke, vlak bij de grens met Kortrijk. Baron Jean de Bethune woont er pas sinds 2014. Voordien woonden er zijn ouders baron Emmanuel de Bethune, oud-burgemeester van Kortrijk, en Margaretha (Greta) Van Cauwelaert de Wyels. Na de dood van Emmanuel in 2011 bleef zijn echtgenote er wonen. Nu bewoont zij een van de verschillende bijgebouwen, net zoals dochter Sabine een ander gebouw betrekt, hoewel zij veel in Brussel verblijft. Zij is bekend als voormalig Senaatsvoorzitter. Nu is ze Vlaams Parlementslid en deelstaatsenator.
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!