Over spannende musea en zotte stoeten

Nancy Boerjan

De eerste schoolvakantie staat alweer voor de deur, dus hoog tijd om ideetjes te sprokkelen om de kinderen op een leuke manier bezig te houden. Tijdens de krokusvakantie, van zaterdag 10 tot en met zondag 18 februari, doen musea hun best om spannende workshops te bedenken en zorgen badsteden voor zotte pret.

Koksijde – Kleurrijke carnavalstoet

Op zondag 11 februari ga je naar de Zeedijk of de Leopold II-laan in Oostduinkerke-Bad. Vanaf 14 uur trekt daar de grote carnavalstoet voorbij. Het wordt een levendig en vooral kleurrijk evenement met prachtig versierde wagens en muziekkorpsen die iedereen meeslepen in een carnavaleske roes. En op woensdag 14 februari trekt een kindercarnavalstoet door de Zeelaan in Koksijde-Bad. Vanaf 15 uur worden alle kinderen verwacht in de feestzaal van cc CasinoKoksijde voor gratis animatie.

Oostende – Grote kunst voor kleine kenners

Over spannende musea en zotte stoeten

Van de krokusvakantie tot en met de paasvakantie loopt in het Fort Napoleon in Oostende de eerste expo van Grote Kunst voor Kleine Kenners. Dit kinderboek van auteur Thaïs Vanderheyden wordt vertaald in een doe-expo waarin je op kindermaat kennismaakt met kunst. Acteur Warre Borgmans loodst je met een audiogids doorheen de geschiedenis van de schilderkunst. Dankzij een handig doe- en notitieboekje vind je bovendien een gestolen schilderij terug!

De Haan – Vroege kermispret aan zee

Over spannende musea en zotte stoeten

Van vrijdag 9 tot en met zondag 18 februari vind je aan de Oude Loskaai in De Haan de ‘krokuskermis’, goed voor tal van leuke attracties waarop klein en minder klein zich kunnen uitleven. Je vindt er behendigheidsspelen, draaimolens, schietkramen, eendjes-vangen en kraampjes vol lekkernijen. Tijdens de krokusvakantie kan je overigens ook in Oostende genieten van een 15-tal attracties opgesteld in het centrum.

Oudenburg – Namiddagje spelen zoals de oude Romeinen

Over spannende musea en zotte stoeten

Niet alle Romeinen hielden zich in hun vrije tijd bezig met het in de arena vechten met leeuwen of pesten van Galliërs. Soms werd er ook knusjes een gezelschapsspel gespeeld en bakte de huisslaaf pannenkoeken. In Oudenburg kan je zo’n Romeinse spelletjesnamiddag meemaken op dinsdag 13 februari, van 13.30 tot 17.30 uur. Kinderen van 10 tot 15 jaar zijn dan welkom in zaal Ipso Facto, ouders of grootouders worden mee verwacht.

Workshops – Van hommelsprookjes tot zweetvoeten

Over spannende musea en zotte stoeten

Met de intussen negende editie van Krokuskriebels wil de Gezinsbond aantonen dat musea helemaal niet saai hoeven te zijn. Zo kan je in het Bakkerijmuseum een familiebrood bakken, naar ‘hommelsprookjes’ luisteren in het Hopmuseum, het geheim van de kaaskoning ontsluieren in Passendale of een oplossing zoeken voor de zweetvoeten van de graaf in Kortrijk 1302 (foto). In totaal honderd musea in Vlaanderen bieden van zaterdag 10 tot zondag 18 februari een programma op krokusvakantieformaat aan. Er zijn activiteiten voor diverse leeftijdscategorieën tot 12 jaar.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier