Op zoek naar totale ontspanning

"Terwijl ik lig probeer ik me te concentreren op wat Leen zegt, maar ik blijf me heel erg bewust van alles wat rond me gebeurt." © Davy Coghe
Redactie KW

Stress, iedereen heeft het er tegenwoordig over. Sommige mensen zijn zich er niet van bewust dat ze constant onder spanning staan. Anderen beseffen het en willen er ook concreet iets aan doen. Onze journaliste ging op zoek naar oplossingen en kwam terecht bij Leen Derre van Reikifactory, die mensen leert hoe ze kunnen ontspannen via autogene training, een vorm van geconcentreerde zelfonstpanning.

Plaats van afspraak is Vita Optima in Gistel, waar ook Simon, Sofie, Bryan, Anita, Iris, Florence en Emily deelnemen aan de sessie autogene training van Leen Derre. Deze 52-jarige Brugse, die op haar 24ste haar toenmalige echtgenoot volgde naar Oostende, leerde autogene training zelf kennen toen ze opeens op was.

Naast de liggende ontspanningshouding zijn er ook drie verschillende zithoudingen bij autogene training.
Naast de liggende ontspanningshouding zijn er ook drie verschillende zithoudingen bij autogene training.© Davy Coghe

“Ik heb heel wat jobs gehad die veel van me vergden, zoals verkoopster, receptioniste, zelfstandige… en was er vroeger trots op dat ik ‘stressbestendig’ was. Daarnaast ben ik iemand die ook heel sociaalvoelend is, atijd begaan met anderen, én had ik een druk gezin met twee kinderen: een zoon die nu 26 is en een dochter van 23. De combinatie van dat gezin, veel spanning op het werk en het feit dat ik altijd in de bres spring voor anderen werd me echter beetje bij beetje te veel. Ik zat helemaal vast, mijn spieren waren zo gespannen dat mijn zenuwen gekneld raakten en mijn hand blauw werd…”, vertelt Leen.

Krachtig effect

Leen trok naar een neuroloog, kreeg medicatie waaronder spierverslappers en moest noodgedwongen thuis blijven. “Mijn ex-partner, die verpleegkundige is, gaf mij een boekje over autogene training, een onaangeroerd deel uit zijn lessenpakket. Ik heb het gelezen en ben het beginnen toepassen.”

Lesgeefster Leen Derre in actie. Ze ondervond zelf de positieve effecten van autogene training.
Lesgeefster Leen Derre in actie. Ze ondervond zelf de positieve effecten van autogene training.© Davy Coghe

En met effect, want toen Leen opnieuw naar de neuroloog ging, kreeg ze meteen de vraag wat ze gedaan had. Haar spieren waren niet meer zo gespannen, de zenuwen zaten niet meer gekneld. “Toen ik zei dat ik autogene training toepaste, zei hij me meteen dat ik dat verder moest doen omdat het me hielp. En dat ben ik blijven doen.”

Vier houdingen

Ondertussen heb ik plaatsgenomen op een yogamatje. Andere cursisten zitten neer op een stoel, want binnen autogene training heb je vier verschillende ontspanningshoudingen: één waarbij je ligt, en drie waarbij je op een stoel zit. Ik kies voor de liggende houding, een houding waarbij de term ‘warm’ centraal staat. Door het gevoel van een warm bad op te roepen, kan ik mijn lichaam ontspannen.

“Het gevoel van een warm bad moet me helpen om me te ontspannen”

Althans, dat is de theorie, want in de praktijk is het net iets moeilijker. Terwijl Leen ons vraagt om de ogen te sluiten en ons afwisselend op een lichaamsdeel te concentreren, vind ik het moeilijk om in deze vreemde omgeving en met heel wat achtergrondgeluiden – waaronder het flits- en klikgeluid van onze fotograaf – te ontspannen. Ik focus me eerst op mijn rechterarm tot die warm aanvoelt, vervolgens op mijn linkerarm. Ik pas de buikademhaling toe en tel 21-22 bij het inademenen en 23-24-25 bij het uitademenen, maar ik blijf me bewust van wat er rond mij gebeurt.

Gelukkig is het tijd voor een volgende oefening en kan ik plaatsnemen op een stoel met een armleuning. Opnieuw moet ik me concentreren op de term ‘warm’, en dan gebeurt het: de omgevingsfactoren vervagen en ik voel hoe ik alsmaar ontspannender word.

Wanneer de les is afgelopen, valt me op dat bijna iedereen al geeuwend naar huis vertrekt, volledig klaar om een rustige nacht in te gaan. Zelf voel ik ook het effect van de sessie en ik neem me stellig voor om thuis verder te oefenen. Missie geslaagd dus.

(Christine Willaert)

Wat is autogene training?

Autogene training werd begin vorige eeuw ontwikkeld door dr. Johannes Shultz, een Berlijnse psychiater die geloofde in de zelfhelende kracht van het lichaam. Autogene training is een vorm van geconcentreerde zelfontspanning, waarbij je aan de hand van eenvoudige oefeningen stap voor stap leert hoe je snel en bijna overal tot rust kan komen.

De training is dan ook vooral bedoeld voor mensen die zich moeilijk kunnen ontspannen en kan helpen bij stress, piekeren, slapeloosheid, vermoeidheid, paniekaanvallen, faalangst, spanningshoofdpijn, spierspanningen, overspannenheid, hyperventilatie, burn-out, maagklachten, depressie…

Meer info via reikifactory@gmail.com of op 0495 65 62 69.