Ontdek de heuvels van het Pays des Collines

Heel wat kleine paadjes door de velden en bossen, het is hier héérlijk wandelen. © (Foto WAPI)
Jos Remaut

Sinds begin mei ligt er een heel nieuw wandelnetwerk aan onze voeten: Pays des Collines. Het is het eerste Waalse knooppuntennetwerk, volledig naar het Vlaamse voorbeeld uitgebouwd. Het doorkruist het heuvelachtige landschap tussen Ronse, Doornik en Ath. Op een boogscheut van West-Vlaanderen, dus waar wacht je nog op voor een eerste verkenning?

Het wandelnetwerk Pays des Collines bevat zo’n 350 kilometer wandelplezier, waarvan ongeveer 100 kilometer specifiek wandelpad, en zo’n 30 kilometer groene routes (Voies Vertes). Voor de rest heel veel kleine landweggetjes, waar nauwelijks een auto passeert. Naast het indrukwekkende heuvelachtige landschap, is ook de weidse rust van de vele dorpjes in deze ietwat vergeten hoek van Henegouwen dé grote troef van deze toeristische regio in opmars.

De bewegwijzering is haast identiek aan deze in Vlaanderen: bruinkleurige bordjes, zo’n 2.500 in totaal, op houten palen. Soms iets minder duidelijk gemarkeerd dan we in Vlaanderen gewoon zijn, maar met wat goed rond te kijken, lukt het toch wel om de juiste weg te blijven vinden. Het is natuurlijk altijd wel een stuk handiger mét wandelkaart, al was het maar om je trip vooraf te plannen.

Op de Kluisberg

Dit nieuwe knooppuntennetwerk strekt zich uit over zes gemeenten: Mont-de-l’Enclus, Ellezelles, Flobecq (Vloesberg), Frasnes-lez-Anvaing en het noorden van Celles en Ath. Een beetje eigenaardig is dat het eigenlijk uit twee afzonderlijke delen bestaat die niet in elkaar overlopen.

Het kleinste deel bevindt zich op de zuidflank van de Kluisberg. Op die Kluisberg sluit het aan op het wandelnetwerk Getuigenheuvels Vlaamse Ardennen, onder meer met het nieuwe knooppunt 33 (tussen 6 en 7) aan het commerciële centrum op het grondgebied Orroir, met het nieuwe knooppunt 53 (tussen 8 en 76) aan de Ferme du Christ (De Vierschaar) en het nieuwe knooppunt 52 (tussen 9 en 76) aan de Drogenbroodhoek.

Geniet van het indrukwekkende heuvellandschap en de weidse rust in deze ‘vergeten hoek’ van Henegouwen

Dat deel sluit overigens ook aan op het West-Vlaamse netwerk Land van Mortagne, via het nieuwe knooppunt 26 (nabij knooppunt 6) in het centrum van Helkijn. Hoofdassen van dit meest noordelijke deel zijn de RAVeL de l’Escaut, op de rechteroever van de Schelde, en RAVeL des Collines, op de bedding van de vroegere spoorlijn 83 Kortrijk-Avelgem-Ronse. Via de nieuwe voetgangers- en fietsersbrug over de Schelde in Avelgem, die twee jaar geleden openging, kan je op het nieuwe netwerk inpikken op knooppunt 83, waar zich ook een infopaneel bevindt.

Kleine toeristische centra

De achterkant van het kasteel van Anvaing : hier passeert ook de Sentier de l'Amour !
De achterkant van het kasteel van Anvaing : hier passeert ook de Sentier de l’Amour !© (Foto JRE)

Het andere, meer uitgestrekte deel van het wandelnetwerk Pays des Collines ligt iets verderaf van West-Vlaanderen, maar is minstens even onthullend. Hier kan je je wandeltrip het best starten vanuit de kleine toeristische centra waar telkens ook wel iets te beleven, te eten en te drinken valt: Ellezelles met het Maison du Pays des Collines, Flobecq met het Maison des Plantes Médicinales, Frasnes-lez-Buissenal, of Ath met het Maison des Géants of de Espace gallo-romain. Maar ook La Houppe (D’Hoppe), bekend van de schoolreizen van vroeger of pakweg Saint-Sauveur, in het hartje van het gebied, zijn uitgelezen vertrekpunten.

Wie langs dit nieuwe knooppuntennetwerk trekt, maakt ook een grote kans onverhoeds op een van de vele kleine en grote toeristische bezienswaardigheden te stuiten, of zich plots op het traject te bevinden van een van de vijf artistieke routes in het Pays des Collines: leuke en vaak verrassend originele kunstwerkjes rond een bepaald thema fleuren je wandeltocht op.

Getest en goed bevonden

Aan de Ferme du Christ, boven op de Kluisberg, sluit het nieuwe Waalse netwerk aan op het Vlaamse.
Aan de Ferme du Christ, boven op de Kluisberg, sluit het nieuwe Waalse netwerk aan op het Vlaamse.© (Foto JRE)

Wij testten dit nieuwe wandelnetwerk al even uit met een tocht van om en bij de 12 kilometer met delen van twee van die artistieke routes erin: de Sentier de l’Amourin Anvaing en deSentier Enchanté in de buurt van Ellignies. Wil je er ook van genieten? Start aan het kasteel van Anvaing (knooppunt 4) en stap 87-86-30-1-29-40-2-33-34-26-83-84-4. Met af en toe wat klimwerk, vooral in het midden van de tocht. Maar dat wordt telkens beloond met een magnifiek uitzicht.

Mock-up_Carte points-noeuds.png

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier