Nog één keer zonder baby op vakantie

Voor een zwanger koppel is het negen maanden intensief verlangen naar dat kleine wondertje dat zijn opwachting maakt. Maar wanneer dat er is, zal alles anders zijn. Want een baby, die zet je leven op zijn kop! Een babymoon is daarom de laatste kans om nog even met z’n tweetjes samen van een vakantie te genieten. Reisblogster Lori Vandyck vertelt er meer over en wij geven je alvast vier tips voor een onvergetelijke babymoon.

Voor reisblogster Lori Vandyck uit Brugge maakt het niet uit naar welk land ze gaat, overal voelt ze zich thuis. Op haar blog www.buitenshuis.com schrijft ze over haar reizen en geeft ze tips and tricks. Zo ook aan zwangere vrouwen die op reis willen, want ook daarin heeft Lori ervaring.

In het prille begin van haar zwangerschap stond er een serieuze citytrip op het programma: van Charleroi naar Stockholm, richting Warschau om dan te eindigen in Rome. Maar als wereldreiziger in hart en nieren móést Lori daarna uiteraard ook nog eens op babymoon met haar vriend Michiel vooraleer dochter Ellie ter wereld kwam!

“Ik had last van extreme zwangerschapsmisselijkheid waardoor ik 12 kilogram was afgevallen op zes weken tijd. Met een lichaam dat moest recupereren en dat misselijk bleef, zat ver reizen er dus voor ons niet meer in. Ik had een reis naar Tenerife geboekt en op het moment van vertrek zou ik 20 weken ver zijn, maar doordat mijn lichaam geen reserves meer had, hebben we die reis noodgedwongen moeten doorgeven. Omdat reizen nu eenmaal in me zit, wilden we toch echt nog iets doen, maar dan niet te ver weg. Zo zijn we nog een weekendje naar Leuven geweest, maar toen was ik fysiek al wat beperkt omdat ik toen al 34 weken zwanger was.”

Tweede trimester

Het ideale moment voor de meeste vrouwen om te reizen is het tweede trimester van de zwangerschap. Dan is de misselijkheid al afgenomen en kun je genieten van je herwonnen energie. Bovendien ben je dan nog net mobiel genoeg om van alles te doen. Lori raadt aan om binnen Europa te blijven. “Kies daarbij voor een bestemming met een degelijke medische infrastructuur die je eventueel nodig kan hebben op je vakantiebestemming: arts, apotheek, ziekenhuis… En hoewel er verwarring bestaat over de schadelijkheid ervan, doe je er toch goed aan om metaaldetectors en röntgenstraling te vermijden. Bij iedere controle of douanecheck kun je aangeven dat je zwanger bent, waardoor je niet door de detectors moet en ze je apart fouilleren.”

“Spreek sowieso over je reis met je gynaecoloog”

Heb je een lange vlucht voor de boeg, blijf dan wandelen voor voldoende bloedcirculatie. “Geloof me, opgezwollen benen zijn het laatste wat je wil! Later in je zwangerschap zal je bekken je dankbaar zijn. Vraag bij het inchecken om een zitje met extra beenruimte.”

Matig je reistempo

Ook al ben je nog maar net zwanger, toch kent je lichaam andere grenzen dan voordien. “Zoek die grenzen niet op, maar matig je reistempo en las af en toe een pauze in om te zitten en iets te drinken.”

Lori sluit af met een gouden raad: “Reizen mag tot de zevende maand, maar elke vliegmaatschappij hanteert eigen opgestelde regels, dus bekijk die zeker op voorhand. Spreek sowieso over je reis met je gynaecoloog. Die kan je nog extra advies geven. Een medisch attest met de datum waarop je uitgerekend bent, kan ook wel eens van pas komen!”