Nieuwjaar op verplaatsing

Peter Soete

De beste adresjes en leukste reisweetjes krijg je van reisjournalist en globetrotter pur sang Peter Soete. En dit keer zijn dat zes tips om Nieuwjaar op verplaatsing te vieren.

Genieten van de Wiener Philharmoniker in Wenen

Heb je het even gehad om het oudejaar uit te zwaaien met té veel drank en veel te luide muziek? Kies dan voor een citytrip naar Wenen om het nieuwe jaar te begroeten. Geniet dan uiteraard van het nieuwjaarsconcert van de wereldberoemde Wiener Philharmoniker… zelfs als je geen kaartje voor de live uitzending van 1 januari hebt kunnen bemachtigen.

Het wereldberoemde Oostenrijkse symfonieorkest, Wiener Philharmoniker, werd in 1842 opgericht en heeft zijn thuisbasis in de Wiener Musikverein. Sedert 1939 begon het orkest met een jaarlijks nieuwjaarsconcert met muziek van de componistenfamilie Strauss. Elk jaar bekijkt een miljard mensen de uitzending maar het summum blijft natuurlijk om de Wiener Philharmoniker live aan het werk te zien.

Op 31 december is er in de Wiener Musikverein de generale repetitie van het concert op 1 januari. De mensen van de Oostenrijkse Dienst voor Toerisme verzekerden ons dat er tot enkele dagen voor die generale repetitie steeds tickets te koop zijn.

Je hoort op 31 december in de namiddag dus altijd het volledige programma zoals het op Nieuwjaar ook wordt opgenomen en uitgezonden. En precies in dezelfde, versierde, zaal zoals je die op televisie ziet.

Het grote verschil? De datum uiteraard én de dirigent, orkestleden en toeschouwers die niet in galakledij getooid zijn.

He grote voordeel is dat je ‘s avonds na die generale repetitie in je hotel kunt genieten van een gastronomisch reveillon en ‘s morgens op 1 januari gewoon het concert vanuit je bed in Wenen volgt. Of wil je een frisse neus halen, dan wandel je gewoon naar het grote plein bij het stadhuis van Wenen waar je op een groot scherm het concert kan volgen.

Winterpret in Brussel

Nieuwjaar op verplaatsing

Waarom het oudejaar niet uitzwaaien in onze hoofdstad? Winterpret en de kerstmarkt animeren het hart van Brussel tijdens de eindejaarsfeesten. Het evenement vindt plaats op de Grote Markt van Brussel en rond de Beurs, op het Muntplein, op het Sint-Katelijneplein en op de Vismarkt. Bezoekers hebben de keuze uit een kerstmarkt met meer dan 200 chalets, kermisattracties met verschillende draaimolens en een reuzenrad, een overdekte schaatsbaan op het Muntplein, een gigantische kerstboom en een klank- en lichtshow op de Grote Markt, optredens van koren, en iedere zaterdag tussen 18 en 20 uur een lichtstoet door het centrum van de stad. Dit wordt een oudejaarsfeest zoals alleen Brusselaars dat kunnen vieren.

Eindejaar in New York

Nieuwjaar op verplaatsing

Heb je in december tijd om te reizen dan is New York een prima bestemming. Bij de grote luchtvaartmaatschappijen zijn er koopjes te doen want wie halfweg december vanuit Brussel vertrekt en met een avondvlucht op 1 januari terugkeert, kan dit voor nog geen 600 euro per persoon. En dan heb je kerstgeschenkjes gekocht in Macy’s, geschaatst op de ijspiste van Rockefeller Plaza, Stille Nacht gezongen in hartje Manhattan, ongelooflijke koopjes gedaan in de outlet van Woodbury Common net buiten New York én samen met duizenden feestvierders de glitterbal op Times Square zien zakken wanneer 2018 om middernacht begint. Let the party begin!

Feesten bij de Earl of Swinton Park

Nieuwjaar op verplaatsing

Verborgen in de Yorkshire Dales vinden we het domein van de Earl of Swinton en zijn echtgenote. Swinton Park Estate is, net als het nabijgelegen dorp Masham, al sedert 1880 in het bezit van deze adellijke familie en de huidige bewoners hebben van het statige kasteel ook een schitterend hotel gemaakt. Wie een eindejaarsfeestje in stijl wil beleven, moet dat gewoon hier doen. Je komt enkele dagen vroeger aan en volgt een paar workshops in de kookschool, gaat vliegvissen op het domein, volgt een 4×4-cursus met Land rovers en Range Rovers…

Op oudejaarsavond is er een menu om duimen en vingers af te likken. Het diner is net op tijd gedaan voor het vuurwerk dat in de tuinen van het kasteel wordt afgeschoten. De volgende dag kan men uitgebreid nakaarten met een ‘high tea’ in de salons van het kasteel. Maar ontspannen in de zwembaden, sauna’s en gym behoort tot de mogelijkheden.

Rust op UNESCO werelderfgoed

Nieuwjaar op verplaatsing

Wie van absolute rust tijdens de jaarovergang houdt, raden wij een uitstap naar de Causeway Coast in Noord-Ierland aan. Deze kust en de stad Belfast zijn door Lonely Planet verkozen tot dé reisbestemming van 2018. Daarmee gaan zij Alaska en de Julian Alps in Slovenië vooraf.

De mythische basalten pilaren van de Giant’s Causeway is UNESCO werelderfgoed en sluit naadloos aan op de Carrick-a-Rede touwbrug. Deze touwbrug bevindt zich 30 meter boven de oceaan en verbindt al 250 jaar een klein eiland met de kustkliffen. Niet voor watjes maar wat een setting! Hier wandelen op oudejaarsdag of op Nieuwjaar, specialer zal een jaarbegin wellicht nooit worden. Deze kuststrook is trouwens bijzonder populair bij filmmakers en dan vooral bij de Game of Thrones-producenten. Ballintoy is voor de fans trouwens de enige, echte Iron Island-poort.

Wie genoeg heeft van de natuur kan het nieuwe jaar inzetten in Belfast waar trendy wijken met bruisende bars en leuke restaurants elkaar verdringen. Een bezoek aan de levendige Titanic Quarter met het gelijknamige sensationele museum mag zeker niet ontbreken.

Nieuwjaar vieren met Mickey Mouse en zijn vele vriendjes

Nieuwjaar op verplaatsing

Oud en nieuw vieren in Disneyland Parijs is een droom die werkelijkheid wordt. Het hele park is omgetoverd tot een winterwonderland: iedere straat is met duizenden lichtjes versierd en in Main Street vallen echte sneeuwvlokken naar beneden. De lichtjes in de grote kerstboom worden iedere dag door Mickey Mouse zelf aangestoken en daar hoort natuurlijk steeds een heuse show bij. Naast de vele bekende attracties zijn er in die periode ook prachtige ijsshows en kunnen de kleinsten op bezoek bij de Kerstman en zijn rendieren in het kerstdorp.

Ook voor vuurwerk zit je in Disneyland Parijs goed want dat is wellicht de enige plaats in de Franse hoofdstad waar op oudejaarsavond vuurwerk wordt afgeschoten. Vlak voor middernacht wordt samen met alle Disneyfiguren afgeteld en dan barst een fantastisch vuurwerk los.