Niet te missen op kunstenfestival Watou

Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

Van zaterdag 30 juni tot en met zondag 2 september kan je in het grensdorp Watou terecht voor de 38ste editie van Kunstenfestival Watou. Met als overkoepelend thema ‘Over het verlangen en de troost’ brengt de vzw Kunst verzamelde verhalen van kunstenaars en dichters samen langs het parcours doorheen het dorp. Jan Moeyaert geeft meer uitleg over vijf niet te missen werken.

Vajiko Chachkhiani – Binnen in de regen

“In de Douviehoeve staat werk van de Georgische kunstenaar Vajiko Chachkhiani. Dit werk stond vorig jaar op de Biënnale van Venetië. Het is een houten huis met meubels en foto’s aan de muren, maar binnen regent het voortdurend. In de plafonds zitten er gaten waar er continu waterdruppels uitkomen. Onder het huis wordt het water opgevangen. Dus eigenlijk sta je buiten droog, maar binnen in de regen. Het huis wordt heel sober verlicht en dat creëert een sfeer van melancholie. Je verlangt naar iets, maar je weet eigenlijk niet naar wat.”

Nelly Agassi – Performance in reusachtig bed

Niet te missen op kunstenfestival Watou

“Een topperformance vindt plaats in de kelder van de brouwerij. Daar hebben we een bed gemaakt van zeven meter bij zes meter. Boven het bed hangt Welcome home in neonverlichting, maar de wel en de come wisselen elkaar af. Er ligt niemand in, maar de kunstenares Nelly Agassi komt er wel een performance geven. Ze zal dus een aantal keer in dat bed te zien zijn. Ieder weekend hebben we trouwens opnieuw Zomerzinnen, een reeks van lezingen, poëzievoorstellingen, cinema…”

Sheila Hicks – Wollige kleurenexplosie

Niet te missen op kunstenfestival Watou

“Sheila Hicks is een 86-jarige Amerikaanse kunstenares die al heel haar leven met wol en stof werkt. De eerste dertig jaar zat ze meer in de alternatieve scene, maar de laatste tien tot vijftien jaar is ze wereldwijd doorgebroken. Vorige maand had ze nog een solotentoonstelling in Centre Pompidou in Parijs. Dit werk, dat te zien is in de Douviehoeve, stond vorig jaar op de Biënnale in Venetië en van Watou gaat het naar Florida. Het heet Cascade en heeft een groot knuffelgehalte, waardoor het veel troost biedt. De kleurenexplosie geeft dan weer veel energie.”

De kasteeltuin – Goofy in sombere kleuren

Niet te missen op kunstenfestival Watou

“In de tuin van het kasteel staan er twee knappe werken. Die zijn zeker een aanrader, ook al omdat het een heel mooie omgeving is. Funny Five Minutes (Goofin’ around) is een redelijk groot werk van Nadia Naveau. Een Goofyfiguur die in een heel rare houding ligt. Dat beeld herken je toch, terwijl het in heel sombere kleuren is. Stolen Moments van Luk Van Soom, een aluminium sculptuur van een figuur die op haar/zijn hoofd staat, is een moment van explosie van energie.”

Katrin Dekoninck – Interactie tussen droom en werkelijkheid

Niet te missen op kunstenfestival Watou

Ons affichebeeld is een kunstwerk van Katrin Dekoninck. Ik vind haar een heel straffe Belgische kunstenares. Het werk dat ze presenteert in het Festivalhuis is speciaal gemaakt voor Watou. Het zijn twee meisjes die met hun hoofd op een balie rusten. Ze kijken naar elkaar zonder elkaar te zien, want het ene meisje heeft de ogen gesloten en het andere heeft ze open. Maar je voelt wel dat er interactie is, tussen droom en werkelijkheid. Wakker worden uit een onbewuste fase naar een bewuste fase, en onmiddellijk ontstaat er een agenda in ons hoofd. Wat brengt de dag? Het is iedere dag opnieuw aanzetten, zit in het kunstwerk verwerkt.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier