Niet met mate, maar met maten het nieuwe jaar in

Wim Lybaert
Wim Lybaert Moestuinier

Televisiemaker, moestuinier en Bruggeling Wim Lybaert laat zich inspireren door mensen die zijn hart verwarmen, momenten die hij nooit wil vergeten en het goeie West-Vlaamse leven.

2017 zit er bijna op, maar op oudejaarsavond laten velen het graag nog eens goed knallen. Het is feest, iedereen amuseert zich, het oude jaar wordt afgesloten met drankjes en het nieuwe jaar wordt er even graag mee ingezet. In al die drukte zou een mens vergeten hoeveel hij al gedronken heeft, en voor je het goed en wel beseft, is het te veel geweest. Niet leuk om de eerste dag van een nieuw jaar ‘ziekjes’ (lees: met een kater) in te zetten. Gelukkig kan ik jullie als ervaringsdeskundige enkele tips meegeven om de schade ietwat te beperken. Te beperken, niet uit te sluiten. Als je echt gegarandeerd 100 % katervrij het nieuwe jaar wil induiken, drink dan geen alcohol. Verstandig, maar niet zo leuk natuurlijk. Laat ons er dus van uitgaan dat er op oudejaarsavond wél gedronken wordt.

Tip nummer een: voor de start van het laatste bacchanaal van 2017 is het aangeraden om een stevige ‘fond’ te leggen, eet iets vettigs. Op die manier breng je een beschermlaag aan in je maag waardoor de alcohol minder snel in je bloed komt. Tip nummer twee: drink biowijn, daarin zitten weinig of geen sulfieten en geen sulfieten betekent geen kater. Tip nummer drie: stel vooraf een drinkbuddy aan die jou de hele avond en nacht tussendoor water brengt. Beloof van tevoren plechtig zijn of haar alcoholvrije glazen zonder tegenstribbelen leeg te drinken. Alcohol droogt je hersenen namelijk uit en zo krijg je die ‘typische’ hoofdpijn de dag erna.

Als je ondanks mijn tips toch ontwaakt met een bonzend hoofd, een lichte tremens en klam zweet, tja, dan moet je het hebben van de nazorg. Laat je door een geliefde vertroetelen. Niets kan dat gevoel vervangen, toch? Maar het zou kunnen dat die daar niet meteen toe geneigd is… Bij het opstaan geldt het principe: ‘Een kater? Water, water en water, al de rest komt later’, dat weten we allemaal. Maar een isotonische sportdrank verricht wonderen, geloof me. Onderdruk de neiging om vettig te eten, je lever heeft het al druk genoeg met het afbreken van de alcohol. Vermijd cafeïne, drink geen koffie of cola, want die drogen je verder uit en vertragen dus je herstel. En beweeg! Alhoewel elke vezel van je lichaam zich ertegen zal verzetten, forceer de boel toch maar. Een kater moet je echt uitzweten, liefst in de buitenlucht. Frisse lucht maakt je niet nuchterder, maar zal de symptomen verlichten.

Hopelijk kunnen jullie met deze tips aan de slag als jullie oudejaarsavond niet met mate maar met maten inzetten. Eender hoe, maak er een fris, monter en gezond 2018 van. Gelukkig nieuwjaar iedereen!

(Foto Flickr)