“Niet bang voor een avontuurlijk jaareinde”

Nancy Boerjan

Wouter Deboot en Steven Claerhout fietsten drie maanden lang dwars door Amerika; hun avontuur kan je volgen in het tv-programma ‘Iedereen Beroemd’ én wekelijks in dit magazine. En ook van een beetje een avontuurlijk jaareinde zijn Wouter en Steven niet bang…

Steven Claerhout

“Ik kan alleen maar hopen dat 2018 voor mij net zo uitdagend wordt als de voorbije tijd”

Hoe vier jij kerst en nieuw dit jaar?

“Op Kerstavond herbeleef ik mijn jeugd en keer ik terug naar Wielsbeke. Daar wonen mijn ouders. Samen met hen en de rest van de familie eten we fondue of gourmet, een traditie die ik al ken uit mijn prilste kinderjaren. Kerstdag zelf staat in het teken van mijn nonkel Noël. Zoals zijn naam reeds doet vermoeden is dit voor hem geen gewone hoogdag, maar ook zijn verjaardag.”

“Oudejaarsavond en de dagen daar rond breng ik de jongste jaren altijd met een aantal vrienden in het buitenland door. Dit jaar houden we een oogje in het zeil in Hamburg…”

Jouw feestgevoel: hoe zit het ermee?

“Ik ben allergisch voor alles wat té veel gepland of georkestreerd is. De laatste nacht van het jaar wijkt wat mij betreft niet noodzakelijk af van alle voorgaande. De beste feestjes ontstaan door toevallige gebeurtenissen of ontmoetingen.”

Koester je een herinnering aan een bijzonder feest?

“Twee jaar geleden viel onze keuze op Keulen, net op het moment dat de festiviteiten op het stationsplein er compleet ‘verkullebukt’ werden door de intussen beruchte aanrandingen. Pas de dag nadien hoorden wij wat zich vlakbij ons had afgespeeld…”

Met welke cadeautjes kan men jou een plezier doen?

“Alles waar muziek in zit: langspeelplaten, concerttickets, trips richting buitenlandse festivals.”

Ooit geblunderd bij het geven van een cadeautje?

In Praag beslisten we ooit om via lottrekking te bepalen wie voor wie een cadeautje moest kopen. Ik kocht een album met oude Oostblok-liedjes voor een vriend, en vond dat zelf leuk genoeg om het ook nog eens voor mezelf te kopen. Bleek dat die vriend toevallig mijn naam had getrokken, hetzelfde cadeau voor mij had gekocht, én op zijn beurt ook nog eens voor zichzelf. Vier identieke albums met andere woorden!”

Jouw plannen voor 2018?

“De eerste belangrijke opdracht bestaat erin om samen met Wouter het boek over onze Amerika-reis af te werken en te lanceren. Ik ben sedert begin dit jaar freelancer geworden, en ik kan alleen maar hopen dat 2018 net zo uitdagend wordt als wat ik de voorbije maanden – vooral ook door toedoen van Wouter heb mogen beleven.”

“Daarnaast wens ik iedereen die daarmee worstelt met heel mijn hart een goeie gezondheid toe. Heel in het bijzonder aan de mensen wiens naam ik niet moet vermelden om hen duidelijk te maken dat dit over hen gaat.”

Wouter Deboot

“Op de ochtend van Nieuwjaar joggen tussen nog dronken lui in Wenen is écht wel bijzonder”

Hoe vier jij Kerstmis en Nieuwjaar dit jaar?

“Kerstavond vier ik doorgaans met de familie. Het ene jaar bij mijn moeder, het andere bij tante Greet en nonkel Geert.”

“Met oudejaar trek ik met een viertal vrienden naar Bologna in Italië. Ik ben er nog niet eerder geweest, maar ik hoor dat Bologna een beetje het Gent van Italië is. Kan niet verkeerd gaan dus.”

Feestelijke herinneringen die zijn blijven hangen?

“Oudejaar in Wenen blijft me zeker bij. Een vriend van mij woont er en heeft ons een hele nacht op sleeptouw genomen. ‘s Ochtends kreeg ik het zotte idee om een uurtje te gaan joggen in de binnenstad. Laveren tussen nog dronken lui in het ochtendlicht van die magnifieke stad is écht wel bijzonder.”

“Ik heb ook nog een blijvende herinnering aan een oudejaarsavond. Het drinkritueel dat bij de Italiaanse anijslikeur Sambuca hoort, gaat als volgt: Sambuca in brand steken, handpalm op het glas houden zodat het glas vacuüm trekt en dan in één keer uitdrinken. Maar ik was te traag waardoor het aan mijn hand bleef kleven. Als je goed kijkt, zie je nog altijd een ring op mijn handpalm.”

Betekent eindejaar voor jou ook cadeautjestijd?

“Ik geef nogal vaak boeken. Zelf lees ik ook graag, dus krijg ik doorgaans ook een boek. Met als gevolg dat ik enkele jaren geleden drie keer de biografie van Frank Vandenbroucke kreeg.”

“Maar op zich interesseren cadeaus mij niet erg. Ik geef en krijg het liefst dingen die je samen kan doen: een etentje, een fietstocht…”

Wat trek je aan?

“Vroeger trok ik op Kerstmis steevast mijn rood hemd aan, bij wijze van ritueel. Nu ben ik het ritueel en het hemd ontgroeid. Wat ik deze keer zal aantrekken, zal van de dag zelf afhangen.”

Jouw plannen voor 2018?

“Het wordt opnieuw een boeiend jaar. Steven en ik werken aan een boek en een aantal voorstellingen over Dwars door Amerika. Ik blijf columns voor KW Weekend schrijven. Ik broed op een nieuwe rubriek voor Iedereen Beroemd voor juni. En ik wil graag een huis kopen. Ik zal me niet vervelen, al doe ik dat wel eens graag… Dat is dan ook meteen mijn voornemen voor 2019!”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier