Niels Destadsbader is ‘van ‘t stroate’ en kiest na ‘Skwon meiske’ opnieuw voor West-Vlaamse single

© Liefde voor Muziek
Bert Vanden Berghe

Niels Destadsbader is klaar om nog een versnelling hoger te schakelen in zijn muzikale carrière. Nog vóór de start van het populaire VTM-programma ‘Liefde voor Muziek’ heeft hij al een eerste hit beet. En dan moet hij nog de West-Vlaamse opvolger van ‘Skwon meiske’ op Vlaanderen loslaten… “K’s Choice die trots is, dat doet wat met je, ja.”

Het gaat hard voor Niels Destadsbader. In 2017 was hij amper van het scherm weg te branden en op muzikaal vlak beleefde hij een absoluut boerenjaar. Een Zomerhit, een MIA, platina voor zijn debuutalbum Speeltijd én vlak voor een goedgevulde zomer nog het voorprogramma van Robbie Williams mogen doen op Werchter Boutique. Voor Niels wordt dit naar eigen zeggen het jaar van de bevestiging met onder meer een nieuw album en een reeks grote concerten.

Ongetwijfeld zal zijn deelname aan Liefde voor Muziek, dat zich ontpopt heeft tot een heuse hitfabriek, ook indruk maken. Hij neemt deel met muzikale grootheden als Helmut Lotti, Jasper Steverlinck, Coco Jr., Sarah en Gert Bettens van K’s Choice, Silvy De Bie van Sylver en de Nederlandse Sharon den Adel van Within Temptation. De eerste single uit het programma, Verover Mij van Niels, is goed op weg om de muziekparades te bestormen. “Ik heb deze week nog een berichtje gekregen van K’s Choice, na alle positieve reacties. ‘Je maakt ons zo trots.’ Man, ik verzeker u, dat doet iets.”

Het is geen geheim dat ‘Liefde voor Muziek’ hoog op je verlanglijstje stond.

“Vorig jaar circuleerde mijn naam inderdaad al, maar toen zaten er veel artiesten in het Nederlandstalige genre in. Het was een risico om een jaartje te wachten, want voor hetzelfde geld kwam er geen nieuwe editie van het programma. Maar ik geloof heel hard dat het nu het juiste moment is.”

Voor wie was je het meest nerveus?

“K’s Choice, sowieso. Iedereen van mijn generatie of iets ouder, die ook maar íéts met muziek doet, heeft ooit een nummer van hen proberen te coveren. Ik was heel nerveus, ja. Ik heb bewust hun naam in het liedje verwerkt: als ze het niet goed vinden, dacht ik, dan vinden ze het op zijn minst wel sympathiek.” (lacht)

De meeste artiesten kende je, denk ik?

“Ja, maar vooral van zien. Ik sta eerder met een Stan Van Samang en een Laura Tesoro op een affiche, dan met een van de deelnemende artiesten. Voor mij persoonlijk zit er een beter evenwicht in dan vorig jaar. En het zat meteen goed, ja. Het klikte ook vrij snel met Sarah en Gert. Vooral met Sarah bleek ik wat gemeenschappelijke interesses te hebben. We gingen regelmatig samen wat voetballen of tennissen, ze werd echt one of the guys. Maar ze bleek zo’n toffe en zo’n lieve te zijn, dat ik nog meer nerveus was om voor K’s Choice te zingen.”

Het West-Vlaamse nummer ‘Ik ben van ‘t stroate’ is een soort dankjewel voor de fans

Met dergelijke mensen op reis gaan is een soort muzikale masterclass, zeker?

“Het deed vooral deugd om te zien dat iemand als Helmut Lotti ook nerveus was, want maar al te vaak verlangen we van een artiest dat hij heel zelfzeker is. Maar als het over collega’s gaat, die je werk brengen en omgekeerd, dan is het andere koek. Sowieso heb ik echt heel hard gewerkt aan die liedjes. Niet enkel omdat dit programma flink wat exposure heeft, maar ook omdat je best níét doen, gewoon een gebrek aan respect is, vind ik.”

Je brengt ook een West-Vlaams nummer?

“Toen ik aan het schrijven was, dacht ik ook aan wat Skwon meiske teweegbracht vorig jaar. Ik was het aan mijn publiek, zeker in West-Vlaanderen, bijna verplicht om in Liefde voor Muziek daar nog iets mee te doen, als een soort bedanking. Van alle nummers vond ik Out in the streets van The Dinky Toys daarvoor het meest passende. Ik heb er uiteindelijk Ik ben van ‘t stroate van gemaakt, over een kerel die zijn vriendin ten huwelijk heeft gevraagd.”

Denk je dat het een even grote hit wordt?

“Dat weet je nooit, ik ben vooral heel benieuwd naar de reacties. Van Skwon meiske hadden we ook niet durven te denken dat het zoveel teweeg zou brengen. Het was overigens geen doel op zich om van die liedjes uit Liefde voor Muziek een hit te maken. Ik wil vooral de mensen beroeren en ontroeren.”

Vorig jaar stond je agenda de hele zomer vol. Hoe zit het nu?

“In mei en begin juni doe ik met Miguel Wiels vier concerten in hele grote zalen (op vrijdag 11 mei houdt hij halt in Oostende, red.). Frank Van Laecke neemt de regie in handen. We wilden iemand met vakkennis, die vanop een afstand kritisch kon kijken en die de shows naar een hoger niveau kon tillen. Deze zomer doen we het qua optredens iets rustiger aan. Vorig jaar hadden we zonder Café Flamand alleen al 45 optredens. Nu doen we er minder, maar grotere. De bezetting werd uitgebreid, net zoals de techniek. Dit is weer een stap verder in mijn droom. Eentje waar ik heel hard voor moet werken, maar die zo de moeite waard is.”

‘Liefde voor Muziek’, vanaf maandag 16 april om 20.35 uur, op VTM.