“Naar de koers kijken? Naar mijn tafel, ja!”

"Het is de schoonste tafel die we ooit hebben gemaakt" © VRT
Bert Vanden Berghe

De ster van de Tour-talkshow ‘Vive le vélo’ dit jaar is zonder twijfel de tafel, handgemaakt door de familie Planckaert. Pater familias Eddy mag er straks zelf aan plaatsnemen op de Champs-Élysées. “Karl Vannieuwkerke is een crème van een mens. Met slagroom op.”

“Het is de schoonste tafel van de wereld!”, steekt Eddy meteen enthousiast van wal. “Hij is uniek, exclusief en volgt de vorm van de natuur. Ja, we hebben nog tafels gemaakt. Nondedju, als ik alle tafels achter elkaar zou plaatsen, dan kunnen we de helft van het parcours van de Ronde vol zetten. Maar deze ambachtelijke rustieke stijl is helemaal mijn ding, daar droom ik al dertig jaar van. Toen we samen zaten om te brainstormen, kon het creatief gezien niet op. Maar eigenlijk hoeft al die tralala niet. Zo’n moderne strakke tafel… dat is mijn ding niet. De vorm van het hout volgen, daar kan geen machine tegenop. Nee, deze tafel is echt helemaal mijn goesting. We hebben er zelfs bijna niets aan geschaafd. Ik heb wel nog een splinter laten zitten aan de kant van Karl“, grapt Eddy.

Botten aan en gaan

Het is geen geheim dat de twee goeie vrienden zijn. “Karl is een mens naar mijn herte: hoe hij in het leven staat, zijn vechtlust met wat hij al heeft meegemaakt, hoe hij keihard werkt en de perfectie nastreeft… Karl is een crème van een mens. Met slagroom op. Bij Karl kan je jezelf zijn en de mensen weten dat ze mij moeten pakken zoals ik ben. Ik ben al een paar keer bij Karl thuis geweest. Dan doen we onze botten aan en gaan we naar de schapen kijken, gewoon de natuur in.”

“Hij woont ook fantastisch schoon, een heel warme familie ook. En als ik zie hoe hij zich inzet voor de jeugd zoals bij KSV Diksmuide… Veel kom ik niet in West-Vlaanderen, maar als we eens in De Panne zitten, zakken we graag af tot bij Karl. Maar ik ga stoppen met stoefen of de mensen denken straks nog dat ik verliefd ben op Karl. En dat is niet zo. Zo schoon is hij nu ook weer niet.” (lacht)

Sporza-spieren

“Wat ik eigenlijk nog verwacht van de Tour? De koers kan mijn kloten kussen! (lacht) Ik kijk niet naar de etappes, maar de hele tijd naar wie er aan die tafel zit! Nee, ik denk dat het nog een speciale Tour wordt. Voor mij is Froome niet noodzakelijk topfavoriet.”

Op het einde van de Tour, mag Eddy zelf plaatsnemen aan de tafel op de Champs-Élysées, een moment waar hij nu al naar uitkijkt. “Ik hoop dat hij het houdt, dat hij net als de rest niet te vermoeid of vermagerd raakt. (lacht) Maar ik hoor dat de mannen van Sporza er zorg voor dragen, al mogen ze nog een paar biefstukken eten. Als wij hem verzetten, zijn er maar twee ‘mannen van d’ Ardennen’ nodig, maar bij Sporza moeten ze nog wat spieren kweken…”

‘Vive le vélo’, elke avond op Eén.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier