Minister Hilde Crevits, Corsica 2016

© BELGA
Stephanie Rogeau
Stephanie Rogeau Medewerker KW

Van louche hotels tot paradijselijke plekjes, van vakantieliefdes tot kwallenbeten… Stephanie Coorevits gaat een zomer lang op zoek naar de reisverhalen van Bekend Vlaanderen.

Vorig jaar was ik tijdens de zomervakantie naar Corsica gereisd, samen met twee bevriende koppels met wie we al twintig jaar op reis gaan. Laat ik beginnen met te benadrukken dat Corsica adembenemend is: overal kan je de zee zien en er zijn nog van die écht verlaten stranden. Maar het zal voor mij altijd een beetje ‘het land van hemel en hel’ zijn.

Op een zekere dag hadden mijn vrienden en ik een lange wandeling gemaakt naar een van die afgelegen strandjes. We hadden zeker vijftien kilometer gewandeld en ik had enorm veel zin in een verfrissende duik. Ik zwem – of beter zwom – namelijk heel graag in de zee. Goed, mijn vriendin en ik zwommen dus naar een van de luxeboten die voor de kust voor anker lagen. Tijdens de terugtocht naar het strand zegt die vriendin: ‘Goh, ik voel precies iets rond mijn benen’. Ik had de tijd nog niet om te antwoorden ‘Dat zal dan wel een beest zijn’ of ik voelde een enorme pijn aan mijn pols…

Ik weet niet of je ooit een kwallenbeet hebt gehad, maar dat voelt alsof er zich een zweep met tanden rond je lichaam wikkelt. Ik ben beginnen te roepen en te tieren. De pijn was immens. Ik weet zelfs niet hoe ik terug op dat strand ben geraakt. Maar daar zat ik dus, hé, met die kwallenbeet, op vijftien kilometer van de bewoonde wereld.

Godzijdank had een man op een van de schepen mijn gekrijs gehoord en had hij zo’n vermoeden wat er aan de hand was. Hij is naar het strand gekomen en heeft met behulp van een scheermes het gif eruit gehaald. Blijkbaar is dat de beste manier om een kwallenbeet te behandelen: door de huid te scheren, ben je zeker dat er geen resterende tentakels achterblijven. Die man zei er nog bij dat ik er zeker nog een maand last van zou blijven hebben en hij had jammer genoeg gelijk. De rest van de reis voelde mijn pols aan alsof hij ernstig verbrand was en nog maanden erna kon je de striemen zien. De reis was dus een beetje verpest en dat was jammer. Nog erger is dus dat ik niet meer bijzonder enthousiast ben om in de zee te gaan zwemmen.

Dit jaar gaan we naar Portugal en ik ben voor de zwembadoptie gegaan. Daarnaast zit er vanaf nu standaard kwallenzalf in mijn reisapotheek. Misschien een tip voor mensen die deze zomer naar Corsica reizen…

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier