“Met oorringen mag je een statement maken”

Redactie KW

De gloednieuwe zomercollectie is nog maar net de deur uit, maar juwelenontwerpster Laurence Delvallez brainstormt al over de lijn voor het volgende seizoen. “Het gonst van de bedrijvigheid in ons atelier in Waregem, maar dat houdt me net scherp. Juwelen zijn een belevenis geworden en daar help ik graag aan mee.”

“Ik denk niet dat het toevallig is dat ik me op oorringen toespits. Mijn mama had haar eigen kapsalon, nu runt mijn zus het. Van jongs af leerde mama mij over de morfologie van het gezicht en hoe je kan inspelen op bepaalde gelaatstrekken. Een gezicht is heel belangrijk en oorringen horen daar voor mij onlosmakelijk bij”, vertelt Laurence.

Voor elke nieuwe collectie start ze met een wit blad. Of een wit board, zo je wil. “Ik maak per lijn een eigen moodboard. Daarop pin ik alles wat me inspireert, behalve juwelen. Ik focus op beelden met opvallende kleuren, interessante texturen, nieuwe materialen, bepaalde bewegingen… Ik kan mezelf niet dwingen om aan een nieuwe collectie te beginnen, dat moet vanzelf komen. Plots raak ik geprikkeld door iets en zit ik in de flow. Een collectie groeit heel organisch. Het moodboard vertaal ik dan concreet naar de oorringen toe. We zoeken naar de juiste materialen en ik zet het ontwerp technisch op punt. Mijn team maakt alles met de hand.”

Niet zomaar een accessoire

“Eigenlijk ontwerp ik niet voor mezelf, ik zorg ervoor dat elke klant iets kan vinden. Daarom bedenk ik verschillende lijnen per seizoen. Oorringen moeten een statement maken en tegelijk toch blenden met je outfit”, vindt Laurence. “Ik vind het boeiend om te zien hoe vrouwen er dan net dat ene setje uitpikken dat past bij hen. Waarom dat paar oorringen en geen ander? Vrouwen onderscheiden zich in wat ze dragen en welke juwelen ze kiezen. Mannen hebben die keuze niet. Oorringen zijn dan ook niet zomaar een accessoire, ze drukken je persoonlijkheid uit.”

Een vrouw die haar outfit wil afwerken, gaat op zoek naar de juiste oorringen. “Eigenlijk is het omgekeerd leuker”, adviseert Laurence. “Als je eerst een mooie set oorringen uitkiest en dan je kleding gaat kopen, heb je zoveel meer opties. A la carte werken we ook. Klanten komen bij mij voor een huwelijk of communie en we werken samen aan een uniek ontwerp. Daar hou ik van, ik ben blij dat mijn juwelen deel mogen uitmaken van die feestelijke gelegenheden.”

Tijdloos karakter

De juwelen van Laurence liggen in een beperkt aantal verkooppunten. Dat is een bewuste keuze om de collecties exclusief te houden. Binnenkort lanceert ze wel een extra lijn die ‘Wow by Laurence Delvallez’ zal heten. “We gaan daarmee in op de vraag van andere winkels naar een laagdrempelige en betaalbare lijn”, stelt ze. “Ook aan de andere kant breiden we uit met ‘Essentials’. Geen faux bijoux, maar wel echte juwelen met een tijdloos karakter die je mooi kunt combineren met onze andere oorringen.”

Sinds de start zijn de collecties sterk geëvolueerd. “Dat is heel natuurlijk gegroeid. Ik vertrouwde tot nu toe altijd op mijn buikgevoel en daar hou ik aan vast. Binnenkort verhuizen we. Om de hoek trekken we naar een groter pand, want nu is het atelier veel te krap. Tijd voor een nieuw hoofdstuk in ons verhaal.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier