Maud Vanhauwaert: "Ik snap niet hoe je níét met kunst bezig kan zijn"

14/07/17 om 06:00 - Bijgewerkt op 13/07/17 om 13:29

We kennen haar als schrijver en performer, maar Maud Vanhauwaert houdt graag alle opties open. "Ik heb de voorbije jaren zo veel 'dingetjes' gedaan", vertelt ze op haar ontwapenende manier. Hier een tekstje, daar een presentatietje of een workshopje, en allemaal samen vormen ze Maud. Maar, "een plan is er niet. Ik zal hoogstens op mijn sterfbed merken wat het plan wás."

Gevraagd of ze iets heeft met de zee, glijdt Maud Vanhauwaert van de ene jeugdherinnering in de andere. Jarenlang kwam ze samen met haar ouders en tweelingzus op zondag naar de avond toe uitwaaien op het strand van Oostduinkerke. Of ik eigenlijk weet dat uitwaaien een onvertaalbaar woord is, vraagt ze me. In het Engels wordt dat 'to walk in the wind for fun', "wat dus echt helemaal niet samenvat wat uitwaaien betekent", legt ze uit. En duikt meteen weer in het beeld dat ze van die zondagnamiddagen probeert op te roepen: "We zijn geen van allen sportief, maar dat was hét moment in de week om loopwedstrijdjes te houden, met mijn hondje Kasper te ravotten, een wandeling van Sint-André naar Oostduinkerke en terug te maken... Bij Sint-André lag een duin die uit twee delen leek te bestaan en die noemden mijn zus en ik 'les jumelles'. We hebben daar 'schatten' in begraven die we tien jaar later zouden opgraven. Maar daar is het nooit van gekomen. Ach, er is zo veel dat ik me herinner."
...

Verder lezen?

Lees elke maand gratis 4 artikelen

Ik registreer mij Ik ben al geregistreerd
of

KW-abonnees hebben onbeperkt toegang tot alle artikelen van KW

Ik neem een abonnement Ik ben al abonnee

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!