Maud Lesage: “Zelf de handen uit de mouwen steken”

Redactie KW

Impulsief koos Maud Lesage negen jaar geleden voor een carrièreswitch en daar heeft ze nog geen seconde spijt van gehad. “Mijn vrouw en ik runnen samen onze eigen zaak. We werken hard, maar ons gezin komt altijd op de eerste plaats. Ik zou het niet meer anders willen.”

“Toen we een kleine tien jaar geleden op zoek gingen naar originele doopsuiker voor de geboorte van onze zoon Tanguy bleek er maar weinig op de markt te zijn. Of het kwam uit Nederland of het was heel duur. We wilden weg van het klassieke aanbod en zelf de handen uit de mouwen steken. Dat bleek nieuw te zijn. Daarom besloten we om te starten met Suikerzoentje, ons eigen bedrijfje.”

Maud Lesage:

West-Vlamingen vertellen over hun leven, werk en passies

Maud Lesage:

“Een eigen zaak starten, is nooit een droom geweest. We hadden er geen ervaring mee, niemand in de familie was zelfstandig. Ik werkte ervoor in het onderwijs en heb er echt een heel leuke tijd beleefd. Maar toen Hélène bevallen was van Tanguy, voelde ik me daar niet meer op mijn plaats: ik moest bij ons kindje zijn. Dat kon als ik van thuis uit werkte. Ik nam een jaar loopbaanonderbreking, verdiepte me in het uitbouwen van een webshop en we kochten een machine om zelf lolly’s te bedrukken. Met onze laatste spaarcentjes startten we Suikerzoentje op. Na een tijd stapte ook Hélène in de zaak. Veel mensen zouden het moeilijk vinden om met hun partner samen te werken, voor mij is het net een pluspunt. We zijn een heel hecht koppel, dus extra fijn dat we samen op de werkvloer staan.”

Maud Lesage:

“Eigenlijk loopt ons leven heel klassiek: huisje, boompje, kindje. Alleen zijn er twee mama’s. Voor onze kinderen is dat de normaalste zaak van de wereld. Onze dochter Marilot is er heel trots op en verkondigt het aan wie het maar horen wil. (lacht) De kinderen hebben dezelfde donor, maar Hélène en ik hebben er wel voor gekozen om van elkaar zwanger te zijn. Mijn bevruchte eicel werd ingeplant bij Hélène en de hare bij mij. Dat maakt de cirkel rond. De kinderen lijken duidelijk op een van ons, maar komen wel uit de buik van de andere mama. Soms zorgt dat voor grappige misverstanden, mensen fronsen al eens de wenkbrauwen.” (lacht)

Maud Lesage:

“Sinds kort hebben we een extra bedrijfje met Het Beeldenatelier. Ik was op zoek naar een nieuwe uitdaging en wilde graag weer meer sociaal contact. Dat hebben we daarin absoluut gevonden. We maken een mal van handen of een zwangere buik en verwerken die tot een beeld. Je kan zo’n beeld niet even snel maken. Je moet de nodige tijd nemen om de mensen te leren kennen, het hen comfortabel te maken en samen te werken om tot een mooi resultaat te komen. Het vergt heel wat energie, maar het voelt helemaal niet aan als werken.”

Maud Lesage:

“Ik heb een stevige portie ambitie en wil mijn job heel goed doen. Maar ons gezin staat absoluut op nummer een, daar ligt mijn echte ambitie. In het weekend en na schooltijd hebben de kindjes voorrang. ‘s Avonds werken we door als ze in bed liggen. Veel tijd voor hobby’s blijft er niet meer over, al hou ik wel van verre reizen met de kinderen en van duiken. Die passie deel ik met mijn vader, we zijn duikbuddy’s. In onze job zijn we met van alles tegelijk bezig. Vandaar dat ik een sport zocht waarbij ik mijn hoofd kan leegmaken. De rust die je onder water ervaart, is zalig. Dat gevoel heb ik ook op mijn Spyder Can-Am, een uit de kluiten gewassen motor die ik kocht voor mijn 40ste verjaardag binnenkort. Een geweldig stoere machine.”