Marie-Jeanne Declercq maakt gewokte zalm met koolrabi

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Iemand zin in een stukje zalm?

“De start van dit recept was eigenlijk een artikel van Yves Desmet die het over gewokte asperges had”, opent Marie-Jeanne uit Roeselare. “Ik had er nog nooit aan gedacht om asperges te wokken, maar het was echt overheerlijk. Ik combineerde het met zalm en intussen is het een echte klassieker geworden. Is het geen seizoen voor asperges, dan kan je ook koolrabi gebruiken. De werkwijze is dan iets anders. Hoe dan ook is dit een gemakkelijk gerecht”, verzekert Marie-Jeanne. “Je kan alles vooraf klaarmaken zodat je op het moment zelf amper werk hebt.”

RECEPT

voor twee personen

INGREDIENTEN

400 gram roze zalmfilet

500 gram asperges of 2 koolrabi’s

80 gram spirelli

half blokje visbouillon

boter

bloem

melk

peterselie

gemalen kaas

Marie-Jeanne Declercq maakt gewokte zalm met koolrabi

WERKWIJZE

Snij de zalmfilet in blokjes van 3 cm.

Kies je voor de asperges, schil ze dan en snij ze in stukken van 5 cm. De onderste vier cm kan je afbreken en gebruiken voor soep bijvoorbeeld. Kies je voor de koolrabi, snij die dan in dobbelsteentjes van 1 cm.

Maak een klassieke witte saus en doe er een half blokje visbouillon bij. Je kan er ook wat witte wijn aan toevoegen.

Wok de zalm in een beetje olijfolie, zorg dat de vis niet te ver gegaard is. Neem de zalm even uit de wokpan en laat rusten. Kook de spirelli.

Als je voor de asperges kiest, wok je die ongeveer tien minuten in dezelfde pan als de zalm, eerst de dikkere stukken, dan de fijnere topjes. Leg de zalm weer in de wok en laat nog tien minuutjes verder garen. Overgiet met de witte saus en werk af met wat gesnipperde peterselie. Kies je voor de koolrabi, dan stoof je die in boter. Doe er een klein beetje water bij en laat zachtjes 20 tot 30 minuten sudderen, naargelang je ze bijtgaar of zacht wil. Doe alles in één pan. Eventueel kan je er nog wat kaas over raspen en even in de oven zetten. Werk af met gesnipperde peterselie.