Marc en Stefan Strubbe maken kabeljauw met Keyte-mousseline

Foto BC

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

In Ichtegem brouwt de familie Strubbe al bier sinds het ontstaan van België. Op vandaag staan Marc Strubbe de zesde generatie en zijn achterneef Stefan Strubbe de zevende generatie aan het roer. En de opvolging is verzekerd, Marcs zoon Pascal staat klaar om in het familiebedrijf te stappen. “Mijn ouders woonden voor de brouwerij, mijn grootouders erachter. Ik heb mijn jeugd hier doorgebracht en in mijn verste herinneringen zie ik mezelf hier nog verstoppertje spelen tussen de kratten bier en limonade”, vertelt Stefan. “En als baby konden mijn ouders me troosten door hun vinger in het bier te doppen.” (lacht) Brouwerij Strubbe heeft 14 bieren in het gamma. “De Ichtegem’s Grand Cru is mijn favoriet, maar onze Keyte is het populairste bier.” Het recept met dat laatste biertje werd bedacht door Jimmy Kersmaekers van restaurant De Inktpot in Koekelare.

Ingrediënten

Recept voor één persoon

200 gr kabeljauwhaasje

2 jonge wortelen

1 stronkje witloof

1 venkel

1 broccoli

aardappelen

1 Ichtegem’s Grand Cru

1 Kriek Magic

1 Edel-Brau

Keyte Tripel

muskaatnoot

voor de saus

2 eierdooiers

peper en zout

Keyte Tripel

75 gr boter

Marc en Stefan Strubbe maken kabeljauw met Keyte-mousseline

Werkwijze

Schil de jonge wortelen, stoof ze beetgaar en werk af met wat Ichtegem’s Grand Cru.

Haal de harde kern uit het witloof en snijd de stronk in twee, stoof beetgaar en werk af met Keyte Tripel.

Snijd een venkel in julienne, stoof in weinig boter en werk af met Kriek Magic.

Blancheer de broccoli.

Kook de aardappelen met de schil, snijd ze na het garen in twee en lepel de aardappel leeg. Wrijf wat je uitlepelde door een keukenzeef en werk af met veel muskaatnoot. Gebruik Edel-Brau in plaats van melk om de puree af te werken.

Laat de kabeljauw vier minuten pocheren.

Doe een bodem Keyte Tripel in een pan, voeg er de eierdooiers en peper en zout aan toe en klop op tot een schuimige massa. Werk af met de verse boter.