Maarten Viaene: “Ik hou van mijn werk in de schaduw”

Het rivierenhof in Deurne. "Een optreden binnen of buiten, dat is een wereld van verschil. In een zaal of een tent heb je een hele andere sfeer dan in openlucht." © IN
Ilse Naudts

Vakantie… je werk even loslaten. In een woonkamer vol muziekapparatuur en

gitaren lijkt dat voor Maarten Viaene een bijna onmogelijke opdracht. Het is ook de vraag of hij dat wel wil. Deze vakantie is voor hem drukker dan ooit. Een hele zomer toert hij met Les Truttes én The Magical Flying Thunderbirds langs podia allerhande. “Ik was juist aan het inladen voor het optreden van vanavond. Wil je eerst even helpen deze koffer in mijn camionette te duwen?”

“Als backliner doe je je werk in de schaduw. Naast de kleurrijke schijnwerpers. Maar dat is ook wat ik graag doe. Alles klaarzetten, aansluiten, soundchecken… Gewoon zorgen dat een optreden vlekkeloos kan starten. Tijdens de show doe ik de wissels en achteraf zorgen we dat alles opgeruimd geraakt. Ik doe dat graag, zorgen dat de boel draait. Ik ben zelf ook gitarist. Anders zou mijn werk moeilijk zijn. Veel muzikanten doen dit werk. Als extraatje of als hoofdverdienste. Je kan de weg van hier tot Gent plaveien met steengoede muzikanten. Alles moet meezitten om je weg te vinden in de muziek en er je brood mee te verdienen.”

Ruim 100 concerten

“Voor mij is het backliner zijn momenteel mijn hoofdverdienste. Dit jaar zit ik al aan meer dan 100 concerten. Gelukkig ben ik altijd met toffe mannen op de baan. Het is echt een leuke zomer. Het is bovendien een superdrukke zomer. Zo vertoef ik dit jaar bijvoorbeeld twee keer op de Gentse Feesten. De ene keer met Les Truttes, een groep die ik al jaren begeleid. De andere keer met The Magical Flying Thunderbirds. Die bands spelen niet meteen mijn soort muziek. Maar ze draaien wel.”

Op toer met Les Truttes:
Op toer met Les Truttes: “Vorig jaar kwamen we aan 74 optredens. Welke groep haalt dat?”© IN

“Een band met een eigen repertoire speelt misschien twintig keer per jaar. Vorig jaar met Les Truttes zaten we aan 74 optredens. Noem mij eens een andere band die zoveel speelt. Bij mij is het al twaalf jaar volle bak. We zijn in de weekends bijna altijd samen weg. Samen toeren, soms eens naar het buitenland. Je krijgt echt een band.”

“Ik heb de liefde voor muziek van mijn vader geërfd”

“Tussendoor probeer ik nog tijd te maken voor mijn eigen projecten. Mijn smaak is echt gevarieerd. Ik heb ook variatie nodig om het boeiend te houden. We zijn bezig met opnames in een studio in Damme. En tussendoor ben ik nog met enkele muzikanten naar La Réunion gevlogen om daar met lokale zangers een clip op te nemen en te producen.”

Maarten op tour met Gotterdämmerung.
Maarten op tour met Gotterdämmerung.© IN

“Muziek zit in mijn genen. Ik heb de liefde van mijn vader geërfd. Mijn vader was psychiatrisch verpleegkundige, maar ook een van de grootste muziekliefhebbers die ik kende. Met hem ben ik beginnen mee te gaan naar optredens en concerten. Muziek is een passie. Ik merk dat ook bij mijn zoon. Dat creatieve zit erin.”

Metallica en Iggy Pop

“Ooit zaten we backstage op Werchter te babbelen met de heren van Metallica. Ze signeerden mijn gitaar. Maar daarna moesten we natuurlijk aan de slag. Toen het optreden voorbij was, was mijn gitaar plots verdwenen. Herman Schueremans had ze al achter slot en grendel gestoken… Ik weet niet of hij ze teruggegeven zou hebben als ik er niet naar gevraagd had.”

Rondtrekken met bands, dat is mijn beroep. De studio induiken en zelf aan de slag gaan, mijn hobby.
Rondtrekken met bands, dat is mijn beroep. De studio induiken en zelf aan de slag gaan, mijn hobby.© IN

“Vorig jaar toerde ik met Gotterdämmerung, de band van Iggy Pop. Ik verving toen een collega die dubbel geboekt was. Toen deden we ook Werchter aan. En ook Frankrijk, Spanje, Kroatië en Denemarken stonden op de agenda. Zo’n Europese tour met een tourbus heeft toch nog iets extra. Die sfeer is echt met niets te vergelijken.”

“Maar eigenlijk zeg ik meestal nee tegen buitenlandse opdrachten. Ik heb ze nu niet nodig. En ik wil er ook zijn voor de kinderen. Ik heb al geen nine-to-fivejob. Het is af en toe best een hectisch leven, dat veel vergt van je omgeving. In het weekend ben ik amper thuis, maar in de week kan ik er wel veel zijn. Op vrijdag na kan ik elke dag aan de schoolpoort staan. Hoeveel mensen kunnen dat zeggen?”

Maarten Viaene woont samen met zijn vriendin Magalie in Zerkegem. Hij heeft een zoon, Lars (11), zijn vriendin heeft een zoon, Arvind (14) en een dochter, Marit (11). Na zijn studies vond hij zijn weg in de wereld van concerten en optredens. Vorige zomer toerde hij onder meer met Gotterdämmerung, de band van Iggy Pop. Als backliner begeleidt hij al jaren covergroep Les Truttes. Sinds dit jaar doet hij er ook The Magical Flying Thunderbirds bij.