Liesbet Lemahieu maakt varkenshaasje met hopscheuten

Foto TOGH
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

West-Vlaanderen is een paradijs voor lekkerbekken. Hier wordt niet alleen op hoog niveau gekookt, maar worden ook in elk dorp en elke stad de meest heerlijke producten geteeld, gekweekt en gemaakt. Wekelijks verklapt zo’n streekproductenmaker hier zijn favoriete recept.

Maart is dé maand van de hopscheuten. Het witte goud van de Westhoek zorgt ook in de hopboerderij van Ivan Lemahieu in Westvleteren dezer dagen voor brood op de plank. “Het is niet eenvoudig om hopscheuten te telen”, vertelt Ivan. “Het begint met de selectie van hopplanten die je uit het volle veld haalt. Die worden opnieuw heel dicht op elkaar geplant in een serre met vloerverwarming. Daardoor kunnen we de teelt vervroegen. Oogsten gebeurt helemaal met de hand en is dus heel arbeidsintensief. Per vierkante meter heb je tussen 200 en 800 gram hopscheuten. Ze zijn dan ook niet goedkoop. Normaal worden ze voor 80 tot 100 euro per kilo verkocht. Hopscheuten moeten ook supervers zijn. Er is niets zo veelzijdig als de hopplant. In de winter hebben we hopscheuten, in september plukken we de hopbellen voor de brouwerijen en met de geplukte ranken maken we kerstbomen en andere decoratie.”

Dochter Liesbet, die een koksopleiding in Ter Duinen volgde, gaat aan de slag met de hopscheuten. De boerderij heeft een feestzaal voor een 50-tal mensen en ze is ook kok aan huis. “Hopscheuten zijn een prachtig product. Het is eens iets anders dan andere groenten en je kunt je er meer mee uitleven”, vertelt ze.

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

800 gram varkenshaasje

120 gram hopscheuten

4 lasagnevelletjes

worteltjes/courgettes/aardpeer/boontjes

Foto TOGH
Foto TOGH

Werkwijze

Kleur het varkenshaasje eerst in de pan en laat het vervolgens 15 minuten verder garen.

Blancheer de hopscheuten kort met een klein beetje citroensap en laat ze snel afkoelen.

Draai de hopscheuten in de gekookte lasagnevelletjes, die je in lijntjes hebt gesneden.

Kook de groentjes en schud ze op in de boter.