Onze mooiste brouwerijen

Philippe Verhaest

Met ‘Belgian Beer Trails’ heeft Erik Verdonck een nieuw pareltje uit. De auteur combineert bezoeken aan brouwerijen met stads- en streekbezoeken en heeft een boontje voor onze provincie. “In West-Vlaanderen gaan traditie en innovatie hand in hand”, zegt hij. “Daar ligt de toekomst.”

Erik Verdonck maakt deel uit van The Belgian Beer Company, de oprichters van onder andere het online- platform www.beertourism.com. De rasverteller heeft ondertussen een twintigtal boeken op zijn palmares en wil met Belgian Beer Trails de bierkenner én -fanaat op pad sturen. Het boek belicht per regio een pak brouwerijen en bier- en brouwerijmusea, maar heeft ook aandacht voor de steden en de streek. “Zo combineren we het beste van twee werelden“, legt de man uit. “Beide segmenten kunnen elkaar alleen maar versterken.”

Belgian Beer Trails bevat – hoe kan het ook anders – een lijvig hoofdstuk over West-Vlaanderen. “En dat is niet onlogisch”, aldus de auteur. “Hier gaan traditie en innovatie hand in hand. Je vindt hier ook erg veel bierstijlen terug. Denk maar aan het Vlaams roodbruin bier, met Rodenbach als grote exponent. Ook De Struise Brouwers, die internationaal een pak lof oogsten, vertegenwoordigen de West-Vlaamse hoogconjunctuur. Al hun bieren overstijgen de doorsnee stijlen.”

Traditie en vernieuwing

Onze mooiste brouwerijen

Erik heeft zelf veel sympathie voor wat de brouwerij ‘t Verzet uit Anzegem doet. “Ze vertrekken er vanuit aloude tradities, maar geven hun bieren een moderne en tegelijk authentieke twist. Zo is hun Rebel Local niet te versmaden. Maar ik heb ook veel bewondering voor wat de Ingelmunsters/Izegemse brouwerij Van Honsebrouck doet. Meer dan een eeuw oud, maar recent werd er wel een gloednieuwe brouwerij neergepoot. Het bewijs dat traditie en vernieuwing hand in hand kunnen gaan.”

“In West-Vlaanderen gaan traditie en innovatie hand in hand”

Onze mooiste brouwerijen

“Een soortgelijk verhaal valt te noteren bij Omer Vander Ghinste in Bellegem, waar een nieuwe brouwzaal wordt gebouwd. En bij Sint-Bernardus in Watou staat een nieuw bezoekerscentrum, dat over de hoppevelden uitkijkt, in de steigers. De biersector in West-Vlaanderen bruist van de dynamiek.”

Onze mooiste brouwerijen

Een favoriet West-Vlaams bier kiezen, is volgens Erik haast onbegonnen werk. “Er zijn hier gewoon te veel lekkere bieren”, glimlacht hij. “Maar de Petrus Aged Pale kan me wel bekoren, net als alles wat Rodenbach maakt. Het leukste is eigenlijk om nieuwe bieren te ontdekken en net dat wil ik met Belgian Beer Trails bereiken: mensen nieuwe ervaringen laten opdoen én tegelijk de omgeving ontdekken.”

‘Belgian Beer Trails’ is uitgegeven bij Lannoo, telt 207 pagina’s en kost 29,99 euro.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier