Clafoutis met rabarber en Licor 43

© Sandra Rosseel
Redactie KW

Pol en Katrien Louwagie maken clafoutis met rabarber en Licor 43.

“Ons verhaal is er een van kansen zien en grijpen”, opent Pol Louwagie, die samen met echtgenote Katrien Zyde De Rabarberhoeve in Gijverinkhove uitbaat. Twintig jaar geleden zag het er immers niet naar uit dat het koppel ooit zou boeren – Pol werkte als bio-ingenieur, Katrien had een job als industrieel ingenieur tuinbouw – maar toen ontdekten ze Het Warandehof. “We waren op zoek naar ons eigen stekje op de buiten, toen we in 1999 op deze boerderij stootten. Een erf en vier hectare grond, die ons meteen deden dromen”, vertelt Pol. En het bleef niet bij dromen: Katrien en Pol legden datzelfde jaar nog serres aan en plantten ook hun eerste rabarberplanten. Jaar na jaar groeide het bedrijf en toen konden eerst Katrien en daarna Pol hun job opgeven. “We verkopen rabarber en knolvenkel op de veiling en aan de diepvriesindustrie, maar hebben ook een eigen hoevewinkel, waar we ook nog courgettes, aardbeien, kolen, pompoenen, veldsla en een assortiment zelfgemaakte confituren en taarten verkopen. Daarnaast zetten we ook in op groepsbezoeken. We ontvangen hier mensen, leiden ze rond en laten zien hoe een rabarberbedrijf werkt. Alle info daarover op www.rabarber.be“, besluit Pol.

Clafoutis met rabarber en Licor 43
© Sandra Rosseel

Recept

voor vier personen

Ingrediënten

800 gram rabarber, in stukjes gesneden

3 zakjes vanillesuiker

150 gram geleisuiker

100 gram suiker

5 eieren

3 dl volle melk

1 dl room

poedersuiker

0,5 dl Licor 43 (of Grand Marnier)

100 gram bloem

50 gram maïzena

1 vanillestokje

snuifje zout

zachte boter

Werkwijze

Doe de rabarberstukjes met een zakje vanillesuiker en de geleisuiker in een steelpan. Laat op een zacht vuur koken tot de rabarber zacht is (er mogen nog stukjes inzitten).

Verwarm de oven op 180 °C. Vet ovenschaaltjes (of een taartvorm) in met boter en verdeel daarover de rabarber.

Klop de eieren los, voeg melk, room en Licor 43 toe. Meng alles goed met een garde. Voeg vervolgens bloem, suiker, vanillesuiker en maïzena toe en klop tot er geen klontertjes meer zijn. Snij het vanillestokje open en haal de zaadjes uit de peul. Doe die samen met een snuifje zout bij het beslag. Giet dit over de rabarber.

Zet de schaaltjes 30 minuten in de oven op 180 °C of tot ze goudbruin zijn. Serveer warm met poedersuiker.