Bier en kaas: een perfect huwelijk

05/05/17 om 07:00 - Bijgewerkt op 12/05/17 om 10:36

Foodpairing kan klassieke gerechten naar een hoger niveau tillen en voor verrassende resultaten zorgen. Bier en kaas zijn twee toppers in de keuken en laten wij nu net enkele vlaggenschepen binnen onze provincie hebben. Dimitri Vinois, chef-kok van Het Bierkasteel van brouwerij Van Honsebrouck, gaat aan de slag met Brugge Kazen van Milcobel.

Bier en kaas: een perfect huwelijk

Dimitri Vinois van De Brasserie van het Bierkasteel. © JCR

Dat West-Vlaanderen een provincie voor en door bourgondiërs is, weet ondertussen iedereen. We tellen het grootste aantal sterrenrestaurants, het aantal gezellige en betaalbare adresjes valt amper nog bij te houden én we hebben de lekkerste streekproducten onder ons dak.

Vooral onze bieren en kazen winnen almaar meer aan populariteit. Daarom besloten we om het beste van die twee werelden te combineren en Dimitri Vinois, de chef-kok van de brasserie van het gloednieuwe 'Het Bierkasteel' van de brouwerij Van Honsebrouck in Izegem, aan het werk te zetten met enkele kazen uit het Brugge-assortiment van Milcobel uit Moorslede.

"We moeten trots zijn op wat we in onze eigen streek te bieden hebben", aldus Dimitri. "Wij proberen zoveel mogelijk met producten van om de hoek te werken. Die zijn lekker, je weet waar ze vandaan komen en ze vormen ook een meerwaarde voor onze gerechten."

Delen

"We proberen zoveel mogelijk met producten uit eigen streek te werken"

Bier en kaas: een perfect huwelijk

© JCR

Ann Del'haye van Milcobel beaamt. "Ook wij hanteren die visie", zegt ze. "We werken uitsluitend met lokale landbouwers. Voor de Brugge Kazen werken we enkel met melk uit eigen regio. De landbouwers zijn ook nog eens mede-eigenaar van onze zuivelcoöperatie, Milcobel. Een schitterend systeem."

Milcobel produceert kazen voor zowel de consumentenmarkt als de industriële sector. "Onze Brugge Kazen zijn veruit de bekendste en dat gamma, dat ondertussen uit een 14-tal kazen bestaat, wordt nog verder uitgebreid. Maar er is ook al jaren een stevige link met de brouwerij Van Honsebrouck. Wij staan in voor de Brigand Kaas, die bij het gelijknamige bier hoort. Dit is een vrij pittige kaas, met tegelijk een zachte smaak." Chef-kok Dimitri is alvast aangenaam verrast over de veelzijdigheid van de Brugge Kazen. "Hier kunnen we schitterende dingen mee doen", zegt hij. "De twee gerechten zijn leuk, lekker en vooral ook haalbaar. Het gebruik van kazen kan een extra troef zijn in onze keuken."

Beignet van Brugge Dentelle Caractère met Kasteel Tripel

Bier en kaas: een perfect huwelijk

© JCR

Ingrediënten (voor vier personen)

1 blok Brugge Dentelle Caractère

Tempuramix

150 gram bloem

15 centiliter Brugge Tripel

Peru Kruidenmix

Werkwijze

1. Voeg aan de tempuramix 150 gram bloem toe (equivalent van zes soeplepels) en mix die met vijftien centiliter Kasteel Tripel en Peru Kruidenmix. Meng het geheel goed.

2. Dompel de stukjes Brugge Dentelle Caractère met een vorkje goed onder in het verse beslag. Frituur dertig tot zestig seconden op 180 graden in de frietketel.

3. Serveer op een houten plankje of karaktervol schoteltje. Een ideaal hapje voor bij het aperitief of om in een zomers slaatje te verwerken.

Schenk bij de beignet een Kasteel Tripel. "De hopbittere toetsen van het bier komen immers terug in het hapje zelf. De perfecte combinatie", aldus chef-kok Dimitri Vinois.

Gelakt buikspek met Kasteel Rouge en Oud Brugge

Bier en kaas: een perfect huwelijk

© JCR

Ingrediënten (voor vier personen)

Vier porties buikspek

500 gram Oud Brugge

Aardappelen

Cevennes-ui

Luikse siroop

Vloeibare aardappelpuree

Pro espuma

Werkwijze

1. Gaar het buikspek gedurende 48 uur op een lage temperatuur in de oven.

2. Meng de Luikse siroop en Kasteel Rouge en laat dertig minuten zachtjes koken om de lak te bekomen.

3. Gril het buikspek en lakeer het vlees met de lak van Luikse siroop en Kasteel Rouge

4. Meng de vloeibare aardappelpuree met geraspte Oud Brugge-kaas en voeg pro espuma toe.

5. Pof de cevennes-ui en grill die op 180 graden in de oven.

6. Laat de aardappelpuree drogen in de oven en voeg er geraspte Oud Brugge-kaas aan toe. Hak het geheel fijn om zo de crumble te verkrijgen.

7. Dresseer het gerecht op een karaktervol bord voor het beste resultaat.

Schenk bij het gelakte buikspek bij voorkeur een Kasteel Rouge. "Dit biertje van acht procent alcoholvolume keert terug in de lak op het buikspek en past perfect bij de pittige toetsen van Oud Brugge-kaas. Opvallend aan Kasteel Rouge is dat het bier tot stand komt met likeur, waarmee ook de Mon Chérie-pralines gemaakt worden." Wie liever voor een iets lichter biertje gaat, kan ook opteren voor een Saint-Louis Premium Kriek (3,2 procent).

Meer nieuws uit

Nieuwsbrief

Ontvang dagelijks twee updates in uw mailbox met het belangrijkste nieuws uit West-Vlaanderen, aangeboden door de redactie van KW!