Annelies Dhooge goochelt met kruiden

Annelies Dhooge: "Ik probeer zoveel mogelijk te weten te komen over kruiden en het effect ervan op ons lichaam." © Olaf Verhaeghe
Nancy Boerjan

Een nieuwe lente, en dan floreren ook de goeie voornemens om gezonder door het leven te stappen. Annelies Dhooge heeft van gezonde voeding en kruiden haar handelsmerk gemaakt, en zet ons op weg. Met tips om je voedingspatroon stapje voor stapje bij te sturen, want “je eetpatroon van vandaag op morgen volledig omgooien, leidt nergens toe. Gezond eten mag geen vorm van stress worden.”

Bijna een jaar geleden opende Annelies Dhooge de deur van Kruidbar, in het prachtige pand in Marke waar ze sinds vier jaar woont. Ze verkoopt er allerlei kruiden -gedroogd maar van zodra het er het seizoen voor is ook vers- , maar ook thee, noten, zaden, vruchtensappen… Zo veel mogelijk biologisch.

Voor Annelies is gezond eten altijd heel ‘gewoon’ geweest, zonder dat ze er veel bij stilstond. Maar door de onverwachte komst van een derde kindje voelde ze de noodzaak om haar leven anders in te richten. Buitenshuis werken vond ze niet langer haalbaar. Een eigen winkel runnen daarentegen, zag ze wel zitten. “Ik vond het belangrijk dat ik iets zou verkopen waar ik iets van afweet en dat me interesseert, zo kwam ik bij gezonde voeding en kruiden uit. Bovendien leer ik graag bij, dus ben ik er mij sindsdien helemaal in gaan verdiepen: ik volg een opleiding als herborist en probeer zoveel mogelijk te lezen over kruiden en het effect ervan op ons lichaam.”

Terug naar de natuur

Annelies weet intussen veel over gezonde voeding, maar hoedt zich voor algemene uitspraken: “Er bestaat niet zoiets als advies dat op iedereen van toepassing is. Mijn belangrijkste boodschap is dat het goed is om opnieuw wat meer terug naar de natuur te grijpen, én beter te luisteren naar ons eigen lichaam. Veel mensen leggen het verband niet meer tussen wat ze eten of drinken en hoe ze zich voelen. Drink bijvoorbeeld ook eens een thee die je lichaam kalmeert in plaats van alleen maar koffie.”

Annelies raadt aan om eens vaker thee te drinken.
Annelies raadt aan om eens vaker thee te drinken.© Olaf Verhaeghe

Geduld is een schone deugd, maar ook die dreigen we te verleren, meent Annelies: “Mensen zien de zomer naderen en willen vermageren, en wel nú. Maar dat kan gewoon niet. Het is goed om tot het inzicht te komen dat je te zwaar geworden bent, maar gun je lichaam de tijd om op een zachte en gezonde manier van die kilo’s af te geraken.”

Het is goed om weer wat meer naar de natuur te grijpen

Intussen werkt Annelies ook aan een webshop voor haar kruiden en geschenkartikelen. “Ik wil daarbij op een verpakkingsarme manier werken. Nootjes komen dan bijvoorbeeld in een papieren zakje in plaats van in een plastieken doos. Ik denk dat het bewustzijn om afval te vermijden bij veel mensen groeit.”

Annelies Dhooge goochelt met kruiden
© Olaf Verhaeghe

Recept: superreep met noten en vruchten

Ingrediënten

100 g nootjes naar eigen keuze (pistachenootjes, walnoten, pecannoten, cashewnoten, paranoten, pindanoten…)

70 g gedroogde vruchten (kan van alles zijn: rozijnen, veenbessen, moerbeien…)

4 gedroogde vijgen

Werkwijze

Maal de nootjes tot ze zo klein zijn als broodkruimels (met een keukentoestel of voor de moedige koks met een stevig mes).

Maal vervolgens de gedroogde vruchten (inclusief de vijgen) tot hetzelfde formaat.

Meng de noten en de gedroogde vruchten tot een mooi geheel.

Test de kleefbaarheid van het mengsel door een balletje te maken: als het balletje niet goed samenblijft, kan je eventueel nog een eetlepel kokosolie toevoegen.

Doe de mengeling in een vorm en druk goed aan met de achterkant van een lepel tot een laag van ongeveer 1,5 cm.

Dek de pasta af en plaats ze in de koelkast voor minstens twee uur.

Snijd de uitgeharde pasta in repen. Je kan de repen eventueel verpakken in bakpapier zodat je ze makkelijk kan meenemen. In de koelkast kan je ze ten minste een week bewaren.

De tips van Annelies

Tip 1: lekkere brandnetels

“Je kan je lichaam een extra zetje geven met een ontgiftende kuur. Ideaal daarvoor is een brandnetelkuur; vocht- en urinezuurafdrijvend en geschikt voor iedereen. Brandnetel bevat bovendien veel silicium, wat de gezondheid van haren en nagels ten goede komt.” Drink drie weken lang elke dag een drietal koppen brandnetelinfusie. Brandnetelthee smaakt wat grassig, Annelies raadt aan om 2/3 brandnetel en 1/3 munt te gebruiken. Ze gebruikt een soeplepel kruiden per kop van 200 ml water. Van de verse plant heb je een grotere hoeveelheid nodig, maar gedroogde brandnetel is een minstens even goed alternatief.

Tip 2: vers van de boom

Een drie weken durende kuur van berkensap bevordert de spijsvertering en zorgt ervoor dat je je energieker voelt. Het helpt om toxines (urinezuur, cholesterol) af te voeren en heeft dus een zuiverend effect. Berkensap kan je heel eenvoudig zelf aftappen door van de boom een twijg af te snijden en er een fles onder te houden: het sap loopt er zo in. De lente is hét moment om dat te doen. Geen berkenboom in de buurt? Het sap is ook in de natuurwinkel te koop.

Tip 3: begin klein

“Ga niet drastisch te werk, begin niet aan kuren die je onmogelijk kan volhouden”, stelt Annelies. “Zet liever kleine stapjes op weg naar een gezonde gedrags-verandering. Drink wat meer thee. Vervang het koekje bij je koffie of thee na de middag eens door een stuk fruit of een handjevol nootjes. Probeer je dan te realiseren dat je je daar beter bij voelt, en prent dat effect in je hoofd. Kijk geleidelijk aan uit naar nieuwe punten om bij te sturen en een gezonder eet-patroon op te bouwen. Van vandaag op morgen anders gaan eten, is gedoemd om te mislukken.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier