Leen Hauspie maakt ananastaart

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. En deze week slaan we een lekkere dessertje zeker niet af.

Heel eenvoudig en vol smaak: dat is deze ananastaart in een notendop. “Je hebt er zelfs geen weegschaal voor nodig, gewoon afmeten met eetlepels is genoeg”, vertelt Leen uit Waregem. “Voor kinderen is dit een ideale taart om te maken, een tip voor de kerstvakantie misschien?”

Het recept kreeg ze van haar moeder, op een heel klein briefje geschreven. Intussen maakte Leen de taart al talloze keren. “En wie weet, wordt die nu ook bij heel veel andere mensen een klassieker”, hoopt ze.

RECEPT

voor een taartvorm met een diameter van 25 cm

INGREDIËNTEN

10 eetlepels zelfrijzende bloem

10 + 2 eetlepels suiker

10 eetlepels melk

8 eetlepels olie

4 eitjes

4 verse schijven ananas of 1 blikje ananasstukjes

1 eetlepel vanillebloem (voor pudding)

Leen Hauspie maakt ananastaart

WERKWIJZE

Splits de eitjes en hou het eigeel en eiwit apart. Klop het eiwit tot sneeuw.

Doe het eigeel, tien eetlepels suiker, de zelfrijzende bloem, de olie en de melk in een kom. Mix alles.

Meng het opgeklopte eiwit voorzichtig onder de massa met een houten lepel. Doe dat met grote bewegingen zodat het geheel luchtig blijft.

Voeg ook de stukjes ananas toe, maar bewaar het sap voor later.

Giet de massa in de ingevette taartvorm.

Zet de taart in een voorverwarmde oven van 180 °C: 20 tot 25 minuten in een heteluchtoven of 30 minuten in een gewone oven. Controleer met een breinaald of de taart klaar is. Er mag niets aan de naald plakken.

Doe ondertussen het ananassap en twee eetlepels suiker in een pannetje. Kook op en bind met één eetlepel vanillebloem.

Giet het gebonden sap over de nog warme taart, eens ze uit de oven komt. Het sap dringt er dan mooi in en werkt de taart af met een zoet laagje.