Kurt Deschacht doet wat hij graag doet

© Foto Kurt
Bert Vanden Berghe

Kurt Deschacht besloot enkele jaren geleden helemaal te herbronnen na een burn-out en koos voor een compleet nieuwe richting met zijn kapperszaak. Op vandaag doet hij meer dan ooit zijn eigen ding. Trends zoekt hij op Instagram, decoratieve elementen op tweedehandssites.

“Ik ben jarenlang meegegaan in het verhaal van de klanten. Tot het helemaal op was en ik op een muur botste. Vrienden noemden het een soort metaalmoeheid, maar eigenlijk was ik jarenlang te weinig mezelf geweest. Op aanraden van mijn huisdokter volgde ik tai chi. Tijdens mijn zoektocht werd ik vegetariër en zwoer ik zelfs alcohol af, tot het besef kwam dat ik vooral moest doen wat ik gráág doe.”

“Tegelijkertijd zag ik dat er in de kapperswereld een nieuwe flow ontstond, terug naar de basis. De terugkeer van de barbier was daar een logisch gevolg van. Veel had te maken met het feit dat de man op dat vlak een zeker deel van zijn identiteit was kwijtgespeeld. Ik had ook dat gevoel. Het voelde gedurfd aan: een piano en ander vintagemateriaal binnen sleuren, mijn eigen muziek laten horen en ook mijn tattoos tonen. Sommige klanten vonden het aanstootgevend. Zij waren er niet altijd klaar voor, maar ik wel. En dat was op dat moment het belangrijkste.”

Sociale media

Kurt Deschacht doet wat hij graag doet

“Ik leer elke dag bij. Op Instagram en YouTube volg ik wereldwijd allerlei trends in de branche. Onze zoon Damon is daar helemaal in mee (hij vlogt onder de naam Die Gekke Belg, red.), bouwt onze website op en vult onze Facebookpagina aan, die al meer dan 1.700 volgers heeft. Hij geeft ons vaak tips en helpt meedenken. We hebben met onze zoon al altijd een open band gehad en ook tijdens de werkuren overleggen we heel vaak. Damon was net als ik schoolmoe. Wilde zijn eigen ding doen, maar tijdens zijn opleiding moest hij tegen wil en dank ook dameskapsels doen, terwijl hij zich wilde specialiseren als herenkapper.”

“Roken is ongezonder dan tai chi, ja, maar mentale rust is even belangrijk als je fysieke gezondheid.”

Kurt Deschacht doet wat hij graag doet

“De sigaar was een van die trends die ik online oppikte vanuit het buitenland. Door een klant legde ik contacten en zette ik tijdens de feestdagen een kastje met sigaren op de toonbank. Dat sloeg aan en intrigeerde ook de klanten die totaal niet vertrouwd waren met sigaren. Roken is ongezonder dan tai chi, ja, maar mentale rust is even belangrijk als je fysieke gezondheid. Dat kastje is intussen een serieuze kast geworden en leidde zelfs tot een eigen sigarenclub.”

Meer doen met minder

Kurt Deschacht doet wat hij graag doet

“Ik heb mij twee jaar lang verdiept in oosterse filosofie en heb daar ongelooflijk veel uit geleerd. Het is een groeiproces geweest, om al die bagage mee te nemen in dit vak. En ook om mijn vrouw te overtuigen. Want het was inderdaad een financieel risico, maar het aantal nieuwe klanten is het veelvoud van de klanten die hebben afgehaakt. Weet je, er wordt nog te vaak in vakjes gedacht. Als kapper hoor je eerder op de hoogte te zijn van alle roddels dan een eigen mening te hebben. Ik heb het helemaal gehad met die negatieve spiraal. Ik voel dat ik nu eindelijk op mijn plaats zit. Je kan meer doen met minder. We zijn om de beurt een extra halve dag thuis tijdens de week. Gewoon om even tijd voor onszelf te nemen. Dat zorgt ervoor dat we niet, zoals veel mensen jammer genoeg, moeten leven van vakantie tot vakantie.”

“Het verhaal is nog niet klaar, integendeel. In januari gaat de hele inrichting eruit. Ik wil het moderne en de vintage combineren in de richting van het industriële. Daarmee kijken we opnieuw tien jaar vooruit. De meesten van mijn leeftijd kijken ernaar uit om uit te bollen, maar ik heb het gevoel dat ik pas begonnen ben.”