Kortrijk is het Mekka van de duivensport

Redactie KW

Op zaterdag 10 en zondag 11 februari heeft in Xpo Kortrijk Fugare plaats, de achtste internationale beurs voor de duivensport. Tijdens deze editie ligt de focus op de geschiedenis van de duivensport, en is er aandacht voor voeding, supplementen en medische begeleiding.

Dat de Belgische duivensport wereldklasse is, wordt al geruime tijd bevestigd door het succes van de internationale beurs Fugare. Elk jaar tekenen meer dan 10.000 bezoekers present. Met exposanten en bezoekers uit meer dan 15 landen maakt Fugare zich opnieuw op voor het internationale duiventreffen van het jaar. Ruim 100 aanbieders presenteren er alvast al hun nieuwigheden: onder meer voeders, duivenrennen of eet- en drinksystemen. De verste standen komen uit Griekenland, Bulgarije en Roemenië. Fabrikanten van voeder en duivensupplementen zijn er present om hun laatste ontwikkelingen te promoten. Hokken- en volièrebouwers uit de Benelux delen er hun knowhow met de bezoekers. Informatie over DNA en genetisch advies kan je inwinnen bij diverse veeartsen op de beurs. Voorts zijn er ook duivenringen, transportbanden, bagagedragers, weduwnaarshokken en verwarmings-, constateer- en alarmsystemen te zien.

Van duivenrennen tot genetisch advies door veeartsen

Daarnaast presenteert Fugare meer dan tien one loft races die de internationale beurs kleuren met prijsuitreikingen van wedstrijden van over de hele wereld: Zimbabwe, Bulgarije, Spanje, Portugal, Roemenië, Tenerife en Portugal. De beurs verzamelt ook opnieuw een aantal nationale en internationale topliefhebbers en kweekcentra onder wie Gino Clique, Annemie Vanhee, Marc en Geert Polin, Emiel Denys, Depasse Lardenoye en Joël Verschoot. Fugare biedt voorts een uitgebreid randprogramma aan, en de exclusieve tentoonstelling Retro Pigeon Sport, waaruit blijkt dat duivenmelken vroeger een typische Belgische aangelegenheid was.

(Peter Van Herzeele)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier