Klaas Delrue van Yevgueni neemt afscheid van Rekkem

© Guy Kokken
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Yevgueni heeft een nieuwe cd uit, ‘Tijd is alles’. Het is meteen het zesde album van de groep. Zanger Klaas Delrue is afkomstig van Rekkem, maar woont nu in Mechelen. De 40-jarige papa van een dochtertje had het even moeilijk om nieuwe teksten neer te pennen, maar uiteindelijk is het toch gelukt.

Het nieuwe album van Yevgueni was een moeilijke bevalling, net zoals de geboorte van zijn eerste dochtertje. “Vorig jaar in september begon ik aan onze nieuwe cd. Zelf vonden we de eerste lading half klare nummers wel oké, maar producer Jo Francken vond dat we de lat – ook tekstueel – toch nog iets hoger moesten leggen. In die periode werd ik ook papa en had ik het wel even moeilijk om nieuw materiaal te schrijven. Er komt zoveel bij het vaderschap kijken, al ben ik heel blij dat ik papa ben. Met een dochter in huis krijg je wel ideeën, maar de momenten waarop ik teksten neer kan pennen, zijn schaarser geworden.”

Geboorte van een dochtertje

Klaas zocht ‘s nachts terwijl hij wakker lag wel eens naar de reden waarom het schrijven van teksten wat minder ging. “Ik belde naar enkele muzikale vrienden en vroeg hen of ze een idee hadden van wat er met mij scheelde. Wannes Cappelle gaf mij de raad om rustig te blijven. Ik bleef al bij al wel kalm, maar het mocht toch niet te lang blijven duren. Mijn enige probleem was dat ik te weinig met schrijven bezig was geweest door de zwangerschap van mijn vrouw en de geboorte van mijn dochtertje. Ik moest dus van nul beginnen, wat toch wel stressvol was. Maar toen was het nummer Adem er en werd het ook onze eerste single, waarna alles vlotter ging”, vertelt Klaas Delrue.

Emotioneel moment

Een tijdje geleden stond Klaas nog op de bühne tijdens een tribute van Bruce Springsteen, samen met andere topmuzikanten. “Eind september begonnen we met die tribute, maar toen was de cd al afgewerkt. Die periode was heel hectisch. Ik was zes avonden na elkaar weg van huis voor zowel die tribute, het optreden van Yevgueni in de AB, het werk in het depot in Leuven… In de toekomst ga ik proberen om zulke combinaties te vermijden. Ik vind álles leuk, maar moet er ook rekening mee houden dat er thuis mensen zijn die op mij wachten.”

Niet te melig maken

In het nummer Het huis waar wij woonden op de nieuwe cd verwijst Klaas naar zijn vroegere woonplaats Rekkem. “Normaal ga ik niet vlug over mijn ouders schrijven. Maar nu ik zelf vader ben geworden en al 40 jaar ben, vind ik dat ik hen te weinig zie. Mijn ouders zijn onlangs verhuisd van ons ouderlijk huis in Rekkem naar een nieuwe woonst in Limburg. Ik heb hen geholpen met de verhuizing, wat best een heel emotioneel moment was. Het was immers de laatste keer dat we daar samen aan tafel zaten om afscheid te nemen van dat huis. Dat was altijd een gezellige plek, voor iedereen. Dat lied gaat voor een groot deel over mijn moeder, maar toch heb ik het opgedragen aan ons huis om het niet te melig te maken. Mijn moeder heeft gestudeerd en gewerkt, maar koos er uiteindelijk bewust voor om fulltime voor haar gezin te zorgen. In mijn jeugd vond ik dus altijd iemand thuis. En was mijn moeder niet thuis, dan stapte ik honderd meter verder naar mijn tante.”