Kiteboards met West-Vlaamse designs

© Stefaan Beel
Thomas Dubois
Thomas Dubois Editieredacteur De Weekbode Roeselare – Izegem – Tielt

Zelf heeft Gazeuse-zaakvoerder Toon Stockman niets met kitesurfen, maar hét ultieme zomergevoel overbrengen op de plank, is geen enkel probleem. Het ontwerpbureau zorgt voor de designs op de kiteboards van Shinn, een van de bekendste internationale kiteboardfabrikanten.

Het ontwerpbureau Gazeuse bevindt zich in Rumbeke, op een steenworp van het Sterrebos. In alle rust werkt zaakvoerder Toon Stockman er samen met zijn team aan de meest uiteenlopende ontwerpen. “We werken vooral in de sport-, voeding- en designsector, we ontwerpen huisstijlen, doen fotografie en maken catalogussen, maar wellicht is hetgeen we doen voor Shinn het bijzonderste van allemaal”, vertelt Toon.

Shinn is het kiteboardmerk van Mark Shinn, een tweevoudig wereldkampioen kitesurfen (watersport met surfplank waarop je wordt voorgetrokken door een vlieger, red.), die nu zelf borden produceert. “We zijn ongeveer op hetzelfde moment begonnen en ik denk te mogen zeggen dat we samen groot geworden zijn. We zijn eerder toevallig met elkaar in contact gekomen. Bij de opstart van zijn bedrijf kwam hij regelmatig in Duinbergen. Ik leerde hem via mijn broer kennen en van het een kwam het ander. Hij vond hetgeen we deden met Gazeuse knap en was bovendien op zoek naar iemand die niet thuis was in de wereld van het kitesurfen. Hij wou geen stereotiep board, maar echt out of the box denken.”

“Die eerste plank was een hele uitdaging, want we hadden nog nooit het design van zoiets gedaan, maar het liet ons wel toe om een eigen stijl te ontwikkelen”, aldus Toon, die in 2010 Gazeuse oprichtte nadat hij eerst acht jaar ervaring had opgedaan bij lichtfabrikant Modular. “Met Gazeuse kiezen we er bewust voor om van offline onze core business te maken. Dat klinkt ouderwets, maar dat is het niet. We doen ook online campagnes, websites en dergelijke, maar leggen ons vooral toe op print, waar er nog tal van mogelijkheden zijn. Als je alleen nog maar kijkt naar de verschillende manieren van drukken, dan weet je genoeg. Mijn overgrootvader was drukker en drukken heeft me altijd al geboeid.”

Speels en eenvoudig

Ondertussen ontwierp Gazeuse voor Mark Shinn al meer dan 50 borden. “Aan een board heb je telkens een kant, waar de voeten aan bevestigd worden, waar het allemaal eenvoudig moet. Daar werken we met enkele subtiele lijnen”, vertelt Toon enthousiast. “De andere kant mag wat speelser. Beide kanten zijn een uitdaging, omdat ieder bord voor een andere discipline van het kitesurfen wordt gebruikt en het design toch enigszins bij die discipline moet passen.”

De ontwerpen van Gazeuse gingen in de kiteboardsector niet onopgemerkt voorbij. “Ondertussen is onze ontwerpstijl ook binnengesijpeld bij andere fabrikanten en merken we dat ook andere producenten meer en meer aandacht hebben voor grafisch ontwerp“, vertelt Toon trots, terwijl hij enkele van zijn ontwerpen toont en ons zo onmiddellijk in een zomerse stemming brengt. “Stranden, surfclubs, vakantiegevoel… het is een plezante sector om in te werken.”

Kiteboarders gaan West-Vlaams

Zie je deze zomer een kiteboarder in actie, let dan zeker op de tekening op zijn bord. De kans is immers groot dat die door West-Vlamingen ontworpen is. Gazeuse, het ontwerpbureau van Toon Stockman uit Rumbeke, is immers de hofleverancier van Shinn.

www.gazeuse.be

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier